elsodródott

2021.03.22. 13:04

Az északi-sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál

Északi-sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál napokkal azután, hogy láttak egy egyedet az írországi partoknál is – adta hírül a BBC News honlapja.

Walrus (Odobenus rosmarus) on a piece of ice, Etonbreen, Wahlenbergfjord, Nordaustlandet, Spitzberg, Svalbard.. Biosphoto / Samuel Blanc (Photo by SAMUEL BLANC / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: Biosphoto via AFP

Fotó: Samuel Blanc

A megtermett példányt a St Bride's-öböl délkeleti csücskén elterülő Broad Haven település déli strandjának egy szikláján látták pénteken, mielőtt visszatért a tengerbe. Állatvédők szerint ugyanarról az egyedről lehet szó, amelyet az írországi Kerry megye partján láttak.

– Egy tehén méretű példány volt. Hatalmas. Láttam rozmárokat a televízióban és a hírekben, de ez egy óriás példány volt – mondta Cleopatra Browne, a walesi tengeri élet mentőszolgálat tagja, akit mintegy 40 méterről figyelte meg az állatot, amelyről úgy vélik, hogy egy fiatal egyed lehetett, mivel a rozmár agyara mintegy 7,5 centiméter volt.

– Közszájon jár egy mese arról, hogy elaludt egy jéghegyen, amelyen sodródott, majd felébredt Írországban. Majd eljutott Walesbe úton hazafelé

– mondta.

Az RSPCA állatvédelmi liga tisztje, Ellie West szintén megfigyelte távolról az állatot.

– Pihent és bár egy kicsit alultápláltnak tűnt, szerencsére nem mutatta betegség vagy sérülés semmi jelét – mondta.

– Ez egy hihetetlenül ritka látvány, ezek a nagy és szép állatok ilyen délre általában soha nem úsznak el. Úgy véljük, hogy egy fiatal egyedről van szó, amely élelmiszert keresve jutott el ennyire délre – tette hozzá.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!