Élet az univerzumban

2018.06.15. 08:06

Az űrbe sugározzák Stephen Hawking szavait

Az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudós üzenete a legközelebbi fekete lyuk felé veszi az irányt, a zenei aláfestést Vangelis adja hozzá.

Astrophysicist Stephen Hawking speaks at the "StarShot" project press conference at One World Observatory in New York, the United States, April 12, 2016. British astrophysicist Stephen Hawking announced here Tuesday he is teaming up with Russian billionaire Yuri Milner and a group of scientists for a new "Starshot" space exploration program, which will build tiny spacecraft called "nanocraft" capable of reaching the Alpha Centauri star system in approximately 20 years after launch. (Xinhua/Li Changxiang)

A világhírű elméleti fizikus szavait hamvainak ünnepélyes elhelyezése után küldik a csillagok közé.

Gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája készített zenét – írta a BBC News.

A szerzeményt a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába fogják sugározni az Európai Űrügynökségnek (ESA) a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról azt követően, hogy a fizikus hamvait örök nyugalomra helyezik a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében.

A szertartáson beszédet mond mások mellett Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy televíziós drámájában, valamint Tim Peake brit űrhajós is.

A világhírű fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk irányába sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az

„egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón”.

Vangelis szerzeményét a pénteki szertartás résztvevői CD-n vihetik majd haza magukkal. Az istentiszteleten a család és a barátok mellett a nagyközönség ezer szerencsés tagja is részt vehet, akiket sorsolással választottak ki.

Hawking március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével – amiotrófiás laterálszklerózis – vívott hosszú küzdelmét követően.

Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

Borítókép: LI CHANGXIANG / NURPHOTO/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!