űrnövények

2018.04.06. 07:07

Beértek az első német „űrzöldségek” az Antarktiszon

Extrém körülmények között is jó volt a termés a Német Űrközpont antarktiszi bázisán.

Az „üvegházat” egy konténerben alakítottak ki, ahol talaj, napfény és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején.

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer állomás kutatói csütörtökön közölték, hogy 3,6 kilogramm zöldsalátát, 18 darab uborkát és 70 retket szedtek a konténerben, miközben kint, az örök jég birodalmában mínusz 20 Celsius-fok uralkodik. A tudósok azt remélik, hogy hetente 4-5 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt gyűjthetnek be.

A különleges körülmények közötti növénytermesztéssel a német szakemberek a legényseggel a fedélzetükön Marsra és Holdra tartó missziók tesztelését segítik.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Nemzetközi Űrállomáson már sikeresen termesztett zöldségeket. Az antarktiszi projekt célja, hogy több fajta olyan zöldséget növesszenek, amelyeket majd a Marson és a Holdon is lehet termeszteni.

Borítókép: Paul Zabel kutató egy frissen termett salátával

Német Űrközpont, DLR (CC-BY 3.0)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!