visszaszerezték

2019.01.13. 16:35

Csempészett műkincsre bukkantak egy brit aukción

Egyiptomból kicsempészett ókori műkincset azonosítottak egy londoni aukció tételei között.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Dario Lo Presti

Az egyiptomi régiségügyi minisztérium szerint a lelet mostanra már visszakerült az észak-afrikai országba. A régészeti leletre nemzetközi aukciós honlapokon végzett kutatások nyomán sikerült rátalálni – írja a BBC hírportálja.

A minisztérium szerint a lelet azonosítását követően leállíttatták az aukciót és eltávolíttatták a tárgyat a tételek közül.

Azt egyelőre nem tudni, hogy I. Amenhotep egyik kártusának – hosszúkás keret, amelybe az ókori egyiptomi fáraók és királynék nevét írták – töredékét hogyan és mikor csempészték ki Egyiptomból. A lelet korábban a karnaki templomegyüttesnél lévő szabadtéri múzeumban volt kiállítva.

Az ellopott kincs, I. Amenhotep egyik kártusának töredéke
Fotó: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

A régiségügyi minisztérium az egyiptomi külügyminisztériummal, a Londonban lévő egyiptomi nagykövetséggel és a brit hatóságokkal együttműködve juttatta haza a töredéket, amely tavaly szeptemberben már a londoni követségen volt.

Az elmúlt években Egyiptom komoly erőfeszítéseket tett ókori leletei illegális kereskedelmének felszámolása érdekében.

Az észak-afrikai ország figyelmeztetett, hogy mindaddig nem működik együtt külföldi múzeumokkal az ókori egyiptomi lelőhelyeket érintő kiállítások szervezésében, amíg nem kapja vissza kicsempészett műtárgyait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!