kegyetlen történet

2020.09.10. 14:52

Egyetlen fog maradt a kénsavas kivégzés után Kongó első miniszterelnökéből

Patrice Lumumba földi maradványait most szolgáltatják vissza családjának.

Local traditional chiefs attend a ceremony for former Congolese President Patrice Lumumba (on tee shirt at L) in Limete, Kinshasa, on the 42nd anniversary of his death, on January 17, 2013. AFP PHOTO / JUNIOR D. KANNAH (Photo by Junior D. Kannah / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Junior D. Kannah

Az illetékes belga bíróság döntése szerint Belgium visszaszolgáltathatja családjának Patrice Lumumba, az egykori belga gyarmat, majd 1960-ban Kongói Demokratikus Köztársaság néven függetlenné vált afrikai ország első miniszterelnökének Belgiumban őrzött földi maradványait, ami egyetlen fogat jelent – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán csütörtökön.

Juliana Lumumba, az egykori vezető lánya, korábbi kulturális miniszter tavaly júniusban fordult Fülöp belga királyhoz, járjon közben, hogy édesapja földi maradványai „visszatérhessenek ősei földjére”.

Az ügyben eljáró bíróság döntése értelmében a család tagjai személyesen átvehetik a Patrice Lumumba kivégzését követően Belgiumba került egyetlen megmaradt földi maradványát, a korábbi kormányfő egyik fogát, és Kongóba szállíthatják.

Kongó 1885-től II. Lipót belga király személyes tulajdona volt, 1908-ban lett belga gyarmat. 1960. július 1-jén nyerte el függetlenségét, a hatalom Joseph Kasavubu elnök és Patrice Lumumba miniszterelnök között oszlott meg. Hamarosan zavargások törtek ki. Moise Tshombe, az ásványi kincsekben gazdag Katanga kongói tartomány vezetője kikiáltotta a terület függetlenségét, mire Lumumba az ENSZ segítségét kérte. Az ENSZ-katonák megérkezése után a nyugati hatalmak Tshombe és Katanga, a Szovjetunió pedig Lumumba és Kongó mellé álltak.

Végül Kasavubu leváltotta Lumumbát, akit 1961 elején Tshombe emberei kivégeztek.

Beszámolók szerint a repülőt, amelyen Lumumbát Katanga területére vitték, belgák vezették. Egy belga katona adta ki a tűzparancsot a katangai kivégzőosztagnak, és állítólag testének eltüntetését is belga szakemberek végezték.

Holttestét feldarabolták, kénsavban oldották fel, a maradványokat pedig elégették. Lumumbának nincsen sírja.

Borítókép: Lumumbára emlékeznek halálának 42. évfordulóján a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában 2013-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!