Veszélyeztetett faj

2020.05.23. 08:57

Egyre több tobzoskát észlelnek Kínában

Egyre gyakrabban észlelnek kínai tobzoskákat (Manis pentadactyla) Kína déli-délkeleti részein, ami a természetvédők szerint azt jelzi, hogy a megfelelő védelem biztosítása mellett a súlyosan veszélyeztetett faj populációja fokozatosan növekedhet.

Forrás: Shutterstock

A tobzoskák az illegális vadkereskedelem legnagyobb áldozatai közé tartoznak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint csak 2004 és 2014 között világszerte több mint egymillió tobzoskával végeztek az orvvadászok.

A közép-kínai Hunan tartományban működő Csangsai Vadvédelmi Egyesület (CSWCA) 2016-ban indított programot az utolsó tobzoskák felkutatására.

A faj megóvására irányuló erőfeszítések első lépése ugyanis a populáció felmérése, az állatok élőhelyének feltérképezése és az őket fenyegető veszélyek beazonosítása.

A szakemberek a Jangce folyótól délre fekvő, hegyekkel tarkított régióra, a kínai tobzoskák természetes előfordulási helyére összpontosították keresésüket.

A tobzoskák észlelését megnehezíti, hogy

populációjuk drasztikusan megfogyatkozott, és hogy éjszakai állatok lévén csak sötétedés után hagyják el a barlangjaikat, hogy élelem után kutassanak.

A CSWCA munkatársa, Csou Canjing és csapata egy tobzoskabébi észleléséről szóló beszámoló nyomán helyezett ki infravörös kameracsapdákat két évvel ezelőtt Csianghszi tartomány egyik természetvédelmi területén.

Az egyesület idén április végén tett közzé egy felvételt, amelyen több szakértő szerint is egy kínai tobzoska látható, amint fürgén eloson a bokrok alatt a tartomány egyik városában.

A csangsai természetvédők által megfigyelt példány azonban csak egyike a közelmúltban Kínában észlelt kínai tobzoskáknak. A jelentések szerint a kelet-kínai Csöcsiang tartomány egyik természetvédelmi területén, valamint Fucsien tartományban is láttak példányokat.

A természetvédők úgy vélik, hogy a gyakori észlelések köztük fiatal példányoké azt jelzik, hogy a kínai tobzoska képes még szaporodni a vadonban, vagyis nem tartozik a funkcionálisan kihalt fajok közé és a megfelelő védelem biztosítása mellett populációja fokozatosan regenerálódhat.

Borítókép: kínai tobzoska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!