hatalmas teher

2020.02.08. 12:31

Egyre többen fordulnak egy holland eutanáziaközponthoz

A hollandiai Eutanázia Szakértői Központ pénteki tájékoztatása szerint mintegy 22 százalékkal nőtt a megkereséseik száma egy év alatt.

A szervezet arról számolt be, hogy tavaly összesen 3122 megkeresés futott be hozzájuk, és nagyjából a kérelmek harmadát hagyták jóvá.

A központhoz forduló páciensek többsége demenciában vagy különböző időskori betegségekben szenved.

„Minden nap tizenhárman fordulnak hozzánk azzal, hogy: >>Segítsenek, nem tudok tovább így élni!<<”

- mondta Steven Pleiter, a korábban Élet Vége Klinika nevet viselő, eutanáziát végrehajtó központ igazgatója.

„A számok nagy terhet rónak a szervezetre” – hangsúlyozta Pleiter, hozzáfűzve, folyamatosan keresnek orvosokat, ápolókat és pszichológusokat.

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten. A páciensek azonban rendelkezhetnek írásban arról is, hogy egy távolabbi időpontban, bizonyos feltételek megvalósulása esetén hajtsák végre náluk az eljárást, ami főleg demenciában szenvedő betegeknél szempont.

A központ saját szakértői gárdával rendelkezik: orvosokkal, ápolószemélyzettel, pszichológusokkal, akik kiértékelik a páciensek kérelmeit, s azoknál, akiknél fennállnak ennek feltételei, végrehajtják az élet megszakítását célzó eljárást.

A halálos dózisú méreggel végrehajtott eljárást csakis orvos végezheti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!