korszakos nézetek

2018.07.10. 11:27

Elárverezik Luther Márton zsidókat kritizáló levelét

Árverésre kínálják Luther Márton 500 éve írt levelét, melyben a zsidókra az „ördög megtestesítőiként” utal.

Martin Luther, théologien et réformateur protestant allemand, en 1533, par Lucas Cranach. Munich, Galerie de peinture. RV-435401

Forrás: AFP/Roger-Viollet

Fotó: Roger-Viollet

A Luther-kutatók óva intenek attól, hogy a reformáció atyját antiszemitának hívja bárki.

A kétoldalas levél értékét előzetesen 300 ezer dollárra (83 millió forintra) becsüli a bostoni RR Auction, ahol szerdán árverezik el a dokumentumot. A bőrtokban lévő levelet valószínűleg egy múzeumnak vagy magángyűjtőnek adják el, amelyik gondoskodni tud arról, hogy jó állapotban maradjon – mondta Robert Livingston, az aukciósház vezetője.

Az írást elveszettnek hitték egészen 1914-ig,

amikor felfedezték egy német báró magángyűjteményében.

„Luther Márton tárgyai nem gyakran kerülnek aukciókra, ez pedig egy hihetetlenül jó formában lévő levél ahhoz képest, hogy 500 éves” – mondta Livingston.

A levél 1543 szeptembere körül íródott a berlini Szent Miklós-templom egyik vezetőjének, aki arra kérte Luthert, magyarázzon meg néhány bibliai szakaszt, Luther egykori barátja, Johann Agricola ugyanis ezen részekkel indokolta, miért érdemelnek pozitív bánásmódot a zsidók, akik akkoriban a mai Németország területén éltek. Válaszlevelében Luther azt írja Georg Buchholzernek, hogy jól tette, amiért a zsidók ellen prédikált, tegyen úgy a továbbiakban is és hagyja figyelmen kívül Agricolát, aki Luther szerint „megrögzött hazudozó”.

„Mert ezek a zsidók nem zsidók, hanem az ördög megtestesítői, akik átkozzák a mi Urunkat”

- írta Luther.

Luther korábban szimpatizált a zsidókkal amiatt, ahogyan a korabeli keresztény egyház bánt velük – mondta Eric Metaxas, a 2017-ben megjelent Martin Luther című könyv szerzője. Mint kifejtette, nem kétséges, hogy Luthernek erős negatív érzései alakultak ki a zsidókkal szemben későbbi élete során, amikor „házsártos és beteg” volt, a szakértő azonban

óva int attól, hogy bárki egyenlőségjelet tegyen a 16. századi és a 20. századi antiszemitizmus közé.

„Mi nem azt értjük alatta, amit Luther értett” – mondta Metaxas.

Lutherben csalódást keltett, hogy a zsidók nem tértek át az ő általa megreformált kereszténységre.

„Élete későbbi időszakában, miután a keresztény hitet az általa helyesnek tartott módon újraértelmezte, elszomorította és elbátortalanította, hogy kora zsidói nem fogadták el a kegyelem Jézuson keresztül kapott ajándékát” – fogalmazott Metaxas.

Európában hosszú történelme van a zsidókkal szembeni rossz bánásmódnak – mondta Christopher Boyd Brown, a Bostoni Egyetem kutatója, aki szerint Luther szerepet játszott ebben. „A judaizmussal szembeni kritikája azonban a Szentírások olvasatának teológiai nézeteltéréseiből fakadt, nem faji eredetű volt” – emelte ki.

Luther elítélte azokat a középkori keresztény vádakat, melyek szerint Jézus haláláért a zsidók felelnek és az erőszakmentes vallásos tolerancia szószólója volt – mondta Brown.

Luther Márton (1483-1546) német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezekkel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. Ezt a dátumot tartják számon a reformáció és a protestantizmus kezdeteként.

Borítókép: Lucas Cranach portréja Luther Mártonról

AFP / Roger-Viollet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!