vészhelyzet

2018.02.07. 14:37

Élelem nélkül maradt harminc tengerész

Vészjelzést adott le a vlagyivosztoki kikötő közelében horgonyzó Man Gjong-bong észak-koreai hajó, mert felélték az élelmiszerkészleteket.

Ships at port, GoSeong-gun, South Korea

„A kapitány vészjelzést adott le, mert elfogyott az élelem. Holnap pedig Észak-Koreában nagy állami ünnepséget rendeznek, a Koreai Néphadsereg alapításának napját tartják” – mondta szerdán Vlagyimir Baranov, az orosz InvesztSztrojTreszt nevű szállítmányozási vállalat vezérigazgatója, aki szerint 30 észak-koreai tengerész van a hajó fedélzetén. Hozzátette: értesítették a kialakult helyzetről az illetékes szerveket.

A hajó jelenleg a kikötő közelében vesztegel, mert a vlagyivosztoki vámhatóság nem engedte kikötni, ugyanis azt feltételezi, olyan árut szállít, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós listáján van. Az észak-koreai Raszon kikötőjéből január 31-én érkezett hajó így nem tud kirakodni, sem árut felvenni. Baranov ugyanakkor azt állította, hogy a Man Gjong-bong a világszervezet szankciós listáján nem szereplő, hat konténernyi kínai állateledelt szállít.

A helyzet rendezését váró hajó február 3-án is vészjelzést adott le, mert elfogyott az üzemanyaga. A hajót másnap feltöltötte egy tankerhajó.

Január 23-án a phenjani rezsim vezetése új állami ünnepnapot hirdetett, a Korei Néphadsereg alapításának napját, amelyet minden év február 8-án fognak megtartani.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Adie Bush

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!