Koronavírus-járvány

2020.09.25. 10:25

Elhalasztják a riói karnevált

A koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.

Az Estacio de Sa szambaiskola parádéja a Rio de Janeiró-i karneválon 2020. február 23-án.

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Marcelo Sayao

A világ leghíresebb karneválját, a rióit, a farsang idején, februárban szokták megtartani. A táncparádét szervező szambaiskolák szövetsége, a Liesa azonban úgy döntött csütörtökön, hogy a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztják a karnevált, de új időpontot nem tűztek ki.

Jorge Castanheira, a Liesa elnöke közölte újságírókkal, hogy

a koronavírus elleni oltás nélkül rendkívüli nehézségekbe ütközik a nagyszabású utcai táncmulatság megrendezése, biztonságos körülmények híján nem tartható meg.

A februári karnevált legkésőbb 2022 januárjára halaszthatják, mert nem ütközhet annak az évnek a karneváljával. Egyes vélemények szerint legkorábban áprilistól jöhetnek létre a táncparádé megrendezéséhez szükséges biztonsági körülmények tette hozzá a szambaszövetség elnöke.

Brazília 13 legfelkapottabb szambaiskolája által rendezett felvonulás mintegy 90 ezer helyi lakos és turista tekinti meg a Sambódromón minden évben, és nézők tízmillió kísérik figyelemmel a tévében vagy az interneten.

A Sao Paulo-i karnevált már júliusban elhalasztották.

A fertőzöttek számát illetően Brazília a világon harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, az elhalálozási statisztikában viszont megelőzi Indiát. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az elmúlt 24 órában 32 ezer 817 új fertőzéses esetet regisztrálták, és 831-en halak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány eleje óta ezzel közel 4,66 millióra nőtt a fertőzöttek száma és csaknem 140 ezren haltak meg Brazíliában.

Borítókép: az Estacio de Sa szambaiskola parádéja a Rio de Janeiró-i karneválon 2020. február 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!