kriptodeviza

2018.11.11. 08:02

Elképesztő energiát emészt fel a bitcoin-bányászat

Dánia áramfelhasználásának a dupláját fordítják az idén bitcoin-bányászatra.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Scharfsinn

Az idén bitcoin és más kriptodevizák bányászatára, nyilvántartására és a fizetési műveletek lebonyolítására közel kétszer annyi elektromos energiát fordítanak majd, mint amennyi Dánia éves áramfelhasználása – közölte az MTI a Nature Sustainability lapban megjelent tanulmány alapján.

Az Oak Ridge Institute for Science and Education intézet szakértői által készített tanulmány rámutat, hogy az idei év első felében 30,1 milliárd kilowattóra elektromos energiát fordítottak világszerte kriptodevizák nyilvántartására és bányászatára, azaz digitális pénzverésre.

Összehasonlításképpen: Dánia éves elektromos energia felhasználása tavaly 31,4 milliárd kilowattóra volt.

A kriptodeviza-számlák és a kriptodevizákban végrehajtott fizetési műveletek nyilvántartása blokklánc technológiával történik és egyre nagyobb decentralizált számítástechnikai kapacitást igényel.

A rendszer a blokklánc műveletek végrehajtásához a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai kapacitást „újonnan vert” digitális pénzzel téríti meg, amit kriptodeviza-bányászatnak neveznek. A kifizetődő feladatra egész számítógép farmokat állítanak munkába világszerte. Az ilyen számítógép telepeknek a fele a Nature Sustainability lapban megjelent tanulmány szerint Kínában működik.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!