Védett nagyragadozó

2021.04.02. 15:30

Elkezdik megszámolni a medvéket Romániában

Romániában a medveállomány felmérésével kezdődik a védett nagyragadozó helyzetének rendezése – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség által vasárnap közölt interjúban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Forrás: Shutterstock

Az RMDSZ-es politikus kijelentette: versenytárgyalást hirdetett a minisztérium az állománybecslést végző szakcégek számára, mert évente felbecsültetik a védett állatok populációit. Azt is hozzátette: létezik egy 10 millió euróval finanszírozott európai projekt, amely a génmintákra alapozva új, pontosabb módszerrel becsüli fel a medvepopulációt.

„A beavatkozás hiánya nem megoldás. Kívülről szemlélni az ügyet, és azt mondani, hogy lehet, jobb lesz, de lehet, hogy nem, lehet, hogy balesetek történnek, lehet, hogy medvék lesznek a sípályákon vagy az iskolaudvarokon, de az is lehet, hogy nem, ez nem megoldás”

– jelentette ki a miniszter.

Tánczos Barna hozzátette: az év második felében történhet meg az állomány felmérése, addig a létező intervenciós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Megemlítette: mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak.

Neheztelésének adott hangot amiatt, hogy egyetlen európai ország sem kér a romániai medvékből. Hozzátette: ezt hivatali elődje felkérésére 17 EU-tagország illetékesei írásban is közölték.

„Vigyázzatok ti az EU szinte teljes medveállományára. Ne háborítsátok a medvéket, de mi egyetlen példányt sem kérünk belőlük”

– foglalta össze az EU-tagállamok „különös” hozzáállását.

Tánczos Barna megemlítette: minden olyan országban, ahol medvék élnek, beavatkoznak a medvepopulációba, mert ezt megengedi a vonatkozó EU-s irányelv. Romániának pedig a megelőző beavatkozásra, és a medvetámadásokat követő beavatkozásokra is szüksége van.

„Nem várhatjuk meg, hogy a medve a sípályán, medve az úton, medve a városban jelenség általánossá váljon”

– jelentette ki a miniszter.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Az elmúlt öt évben hét halálos áldozata volt a romániai medvetámadásoknak és 54-en szorultak kórházi kezelésre. Gyakoriak voltak a medvék által okozott közúti balesetek is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!