természet

2021.08.24. 12:00

Először filmeztek le madárra támadó óriásteknőst (videó)

A tudósok szerint a Seychelles-szigeteken élő hüllő az első ismert példa arra, hogy növényevőnek gondolt állat a vadonban más állatra vadászott

A korábban szigorúan növényevőnek tartott aldabrai óriásteknősről először készült olyan felvétel, amelyen madárfiókát üldöz, majd elejti és megeszi.

A tudósok szerint a Seychelles-szigeteken élő hüllő az első ismert példa arra, hogy növényevőnek gondolt állat a vadonban más állatra vadászott – írta a The Guardian online kiadása.

A felvétel 2020 júliusában készült a szigetcsoport Fregate nevű tagján. Látható rajta, amint egy nőstény óriásteknős lassan követ egy fiatal barna noddit (anous stolidus), rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

https://vp.nyt.com/video/2021/08/23/95473_1_23tb-tortoise-video_wg_720p.mp4

A magántulajdonban lévő Fregate-sziget, amelyet ökoturizmusra hasznosítanak, nagyjából háromezer óriásteknősnek ad otthont. Az Seychelles-szigeteki óriásteknős az Aldabrachelys gigantea fajhoz tartozik, „általános nézet szerint szigorúan növényevő” – olvasható a Current Biology című szaklapban.

Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet.

Korábban minden teknős növényevő volt, noha alkalmanként megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat ettek a kalciumtartalmuk miatt.

Élőhelyeik nagyszabású helyreállítása után a tengeri madarak visszaköltöztek a szigetre, amelyen most mintegy 265 ezer barna noddi él. Ezek a madarak „teleszórják a talajt leejtett halakkal, fészkeikből hullanak a fiókák”.

A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok túl gyorsak vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz, hogy az óriásteknős elkaphassa őket. A tudósok szerint azonban a felvételen a teknős mozgása azt mutatja, hogy az efféle interakció arrafelé gyakran megesik.

A Seychelles- és a Galápagos-szigeteken az óriásteknősök a legnagyobb növényevők, a vegetációnak akár 11 százalékát is felfalják.

Gerlach szerint a Fregate-szigeten napjainkban a fán fészkelő barna noddik és az óriásteknősök szokatlan együttélése figyelhető meg.

Kiemelte, hogy amikor az élőhelyek ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között teljesen váratlan interakciók tűnhetnek fel, amelyek talán gyakoriak voltak a múltban, de a kutatók sosem találkoztak velük korábban.

„A felvételről világos, hogy a teknős élvezettel eszi a madárfiókát, pedig ahhoz képest, hogy a növényevés milyen egyszerű, elég sok gondot okoz neki”

– tette hozzá.

Borítókép: egy kocka a videóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!