az ősök nyomán

2021.10.01. 10:27

Először rendeznek uralkodói esküvőt Oroszországban több mint egy évszázad után

Először lesz házigazdája az egykori cári főváros, Szentpétervár uralkodói esküvőnek több mint egy évszázad után: George Mikhailovich Romanov nagyherceg pénteken fog egybekelni olasz menyasszonyával, Victoria Romanovna Bettarinival a Szent Izsák székesegyházban több száz külföldi vendég jelenlétében.

Szentpétervár, 2021. október 1. Georgij Mihajlovics Romanov nagyherceg és párja, az olasz Viktorija Romanovna Bettarini a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban tartott esküvõi szertartásukról távozóban 2021. október 1-jén. A pár szeptember 24-én már összeházasodott polgári keretek között. A 40 éves Georgij Mihajlovics Spanyolországban született Mária Vlagyimirovna orosz nagyhercegnõ és férje, Mihail Pavlovics Mihály orosz nagyherceg gyermekeként. Dédapja, Kirill Vlagyimirovics nagyherceg, a kivégzett II. Miklós utolsó orosz cár unokatestvére, aki 1921-ben az orosz trón helytartójának nevezte, 1924-ben pedig címzetes orosz cárrá kiáltotta ki magát. Több mint 100 év után elõször rendeznek uralkodói esküvõt az egykori cári fõvárosban, Szentpéterváron. MTI/EPA/Anatolij Malcev

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Anatolij Malcev

„Ez volt az első hely Oroszországban, ahová visszatértünk. Nagyon-nagyon közel áll családunkhoz” – mondta az esküvő szentpétervári helyszínének kiválasztásáról a nagyherceg a Fontanka orosz hírportálnak.

George Mikhailovich Spanyolországban született, Mária Vlagyimirovna nagyhercegnő és Mihail Pavlovics nagyherceg gyermeke. Egész életét Spanyolországban és Franciaországban töltötte.

Dédapjának, Kirill Vlagyimirovics nagyhercegnek az 1917-es bolsevik forradalom idején sikerült elmenekülnie Finnországba. Családjával később áttelepült Nyugat-Európába.

II. Miklós utolsó orosz cárt, feleségét és öt gyermeküket 1918 júliusában megölték a forradalmi gárdisták Jekatyerinburgban.

George Mikhailovich 1992-ben látogatott először Oroszországba, ma Moszkvában él, ahol jótékonysági programokon dolgozik. A 39 éves Bettarini tavaly áttért az orosz ortodox hitre, és felvette a Victoria Romanovna nevet.

Borítókép: Georgij Mihajlovics Romanov nagyherceg és felesége, az olasz Viktorija Romanovna Bettarini a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban tartott esküvői szertartásukról távozóban 2021. október 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!