Kalandjait sokan követték

2020.06.10. 17:44

Elpusztult a Montrealba tévedt hosszúszárnyú bálna

Elpusztult a Montrealba tévedt hosszúszárnyú bálna, a Szent Lőrinc-folyón úszó tetemét kedden fedezték fel a várostól nagyjából 40 kilométerre északkeletre.

Forrás: Shutterstock

A tetemet szerdán felboncolják, a Montreali Egyetem állatorvos-tudományi karának kutatói szerint mintegy kilencórás műveletre kell számítani.

Lehet, hogy sose kapunk teljes választ arra, hogy miért múlt ki. Ha összeütközött egy hajóval, azt a boncolás után azonnal meg tudjuk mondani

közölte Marie-Eve Muller, a quebeci tengeriemlős-mentő hálózat (RQUMM) munkatársa

Ha nem baleset áldozata lett, akkor hónapokig tart, amíg a szövet-, vér-, izom- és genetikai vizsgálatok megállapítják, betegség, vagy szennyezés számlájára írható-e a pusztulása.

Kedden délután egy felfújható csónakkal meg nem nevezett helyre vontatták a tetemet.

Muller elmondta, hogy a cet halála elszomorította azokat, akik izgalommal követték az óceánból a folyó vizébe tévedt emlős kalandjait, de elismerte, hogy a váratlan látogatás kimenetele nem volt teljesen váratlan, hiszen az állat természetes élőhelyétől távol jutott.

Elmondta, hogy a tengeri emlős látványa arra emlékeztette a lakosokat, hogy a folyam nemcsak egy hajózási útvonal, hanem 13 cetfaj otthona is.

A gigászi emlős már május 30-án feltűnt Montreal közelében.

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki és a Déli-sarki-tengerben is élnek, a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek. Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak utódok nemzése és nevelése céljából.

A nagyjából két-hároméves montreali látogató zsákmányát hajszolva, vagy navigációs hiba miatt tévedhetett a folyamba.

Borítókép: a Montrealba tévedt hosszúszárnyú bálna a Szent Lőrinc-folyón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!