különleges főemlősök

2018.07.14. 07:05

Első alkalommal tartják meg a csimpánzok világnapját (videó)

Állat- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, valamint a Jane Goodall Intézetek július 14-én ünneplik meg első alkalommal Csimpánzok Világnapját.

British primatologist Jane Goodall visits a chimpanzee rescue center on June 9, 2018 in Entebbe, Uganda. During her visit at the Uganda Wildlife Education Centre, Goodall, also fronted a “naming ceremony” for a baby chimp called Zakayo the second.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: SUMY SADURNI

A Jane Goodall Intézet által közzétett videóból kiderül, hogy a világnap apropóját az adja, hogy az intézet névadója és alapítója, dr. Jane Goodall 1960-ban ezen a napon szállt először partra a tanzániai Gombe Nemzeti Park területén, és kezdte meg az ott élő keleti csimpánzok tanulmányozását, amely azóta is tart – írja a hirado.hu.

A kutató – aki nemrégiben teltházas előadást tartott Budapesten az ELTE Egyetemi Konferencia Központ gömbaulájban – a videóüzenetben elmondta, hogy róla köztudott, élete legnagyobb részét a csimpánzok megfigyelésével töltötte. Megjegyezte: a csimpánzok bámulatos lények, sokat tanulhatunk tőlük mind magunkról, mind a más állatokkal való kapcsolatunkról.

Jelenleg kevesebb mint 150 ezer csimpánz él a szabadban. A faj egyedei Afrika-szerte nagy veszélynek vannak kitéve: életterüket, az erdőket folyamatosan irtják, Afrika népessége növekszik, a külföldi fakitermelő és bányavállalatok pedig pusztítják a környezetet.

Jane Goodall hozzátette: a csimpánzok fogékonyak az emberi betegségekre, és mivel egyre mélyebbre hatolunk be az élőhelyeikre, egyre több alkalommal fertőződnek meg. A helyzetet továbbrontja, hogy Afrika több pontján a csimpánzhús csemegének számít, de az élőállat kereskedelem is fejtörést okoz a környezetvédőknek. Még mindig számtalan fogságban lévő példány él borzalmas körülmények között.

A Jane Goodall Intézetek az állatok életminőségének javítása érdekében elindították a csimpánz védelmi programjaikat Afrikában. Egyik legnagyobb, és leghíresebb ezek közül a Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga Csimpánz-árvaház és Rehabilitációs Központ, ahova az árván maradt, és kereskedőktől, állatkertektől, cirkuszoktól elkobzott állatok kerülnek. A központ fenntartását az intézetek vállalták magukra, működését virtuális örökbefogadási és támogatási programmal finanszírozzák.

A világnap rendezvényeinek célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, milyen különlegesek ezek a főemlősök, és napjainkban mekkora veszély leselkedik rájuk. A magyarországi intézet a csimpánzok világnapja alkalmából, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Szemlő-hegyi-barlang támogatásával látja vendégül a hazai örökbefogadókat.

Borítókép: Jane Goodall egy csimpánz kölyökkel

Forrás: AFP/Sumy Sadurni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!