"rossz társadalmi kredit"

2018.03.16. 17:20

Eltilthatják az utazástól a priuszos kínaiakat

Egy májustól életbe lépő új szabályozás alapján eltilthatják a repülőgépen vagy vonaton történő utazástól azokat a kínaiakat, aki "rossz társadalmi kredittel" rendelkeznek, valamilyen szabálysértést vagy bűncselekményt követtek el.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Beer5020

A tiltólistára kerülhetnek mindazok, akik például a terrorizmussal kapcsolatos rémhíreket terjesztenek és rendbontást okoznak a repülőgépen, de azok is, akik lejárt jeggyel utaznak, vagy dohányoznak a vonaton – közölte pénteken a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság a honlapján.

A pénzügyi szabálytalanságok elkövetői, köztük akik nem fizetik a társadalombiztosítást vagy nem rendezik a bírságokat, ugyancsak hasonló utazási tilalom alá esnek.

Az új szabályok május 1-jén lépnek életbe.

A lépés egybevág Hszi Csin-ping kínai elnök tervével egy olyan társadalmi kreditrendszer létrehozásáról, amely az „egyszer megbízhatatlan, örökre eltiltva”-elven működne.

Az új szabályozással kapcsolatos közleményt nyolc minisztérium írta alá, köztük a kínai repülésügyi tárca és a legfelsőbb népbíróság.

A tervek szerint egy olyan rendszert építenének ki, amelyben a különböző kormányzati szervek megoszthatnák egymás között az állampolgárok megbízhatóságával kapcsolatos információkat, és egy úgynevezett társadalmi kreditpontszám alapján osztanák a büntetéseket.

Ugyanakkor vannak jelei, hogy a belföldi utazásoknál már évekkel ezelőtt bevezethették Kínában a társadalmi kreditrendszert: 2017 elején a legfelsőbb bíróság egy sajtókonferencián arról számolt be, hogy különböző szabálysértések miatt 6,15 millió kínait tiltottak el a repüléstől.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Beer 5020

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!