miért csinálták?

2020.02.14. 18:25

Emberi csontokból készült falakra bukkantak a genti székesegyház alatt

A régészek a Szent Bávó székesegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre.

The catacombs (Les Catacombes) of Paris, photo taken on 23.11.2017 in Paris (Ile de France). From 1785 onwards, the bones of the overcrowded inner city cemeteries (bones of about 6 million people) are deposited in the former underground quarries. | usage worldwide

Forrás: AFP/DPA

Fotó: PETER KNEFFEL

„Ez egy páratlan felfedezés Belgiumban” – idézte a The Brussel Times napilap a régészetcsoport szóvivőjét.

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek. „Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták” – tette hozzá az illetékes.

A régészek a genti székesegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre.

„Ilyen jelenséggel még nálunk nem találkoztunk” – hangoztatta Janiek De Gryse, a régészcsoport vezetője. Emlékeztetett arra, hogy máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat.

A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták. „Úgy véljük, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették, de még kiterjedt kutatást kell végeznünk” – mondta.

A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál – mondta de Gryse.

Borítókép: illusztráció/csontfal egy párizsi katakombában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!