Tématerületi Kiválósági Program

2021.12.03. 13:14

Eredményes kutatások a Pécsi Tudományegyetemen

Többek között gyógyszerfejlesztést, az immunrendszert, a fenntartható környezetet és a gazdaság fellendítését, valamint az agy működésének és betegségeinek vizsgálatát érintő kutatásokat végeztek el az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken.

A PTE közleménye szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématerületi Kiválósági Programja (TKP) kétmilliárd forintos keretéből stratégiai jelentőségű kiválósági tématerületek fejlesztése valósult meg.

[eadvert]

Három kar és három doktori iskola kutatóinak együttműködésével jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségek kapcsán folytak kutatások új gyógyszercélpontok azonosítására, a gyógyszerjelölt vegyületek vizsgálatára, kifejlesztésére. Négy szakterület kutatói dolgoztak a hormonális- és az immunrendszert érintő diagnosztikai eljárások biotechnológiai módszerekkel való fejlesztésén. Külön kutatás folyt az agy működésének és betegségeinek vizsgálatával kapcsolatban is. A több tudományterületet felölelő megközelítéssel zajló projekt az agy betegségeinek gyógyítását segítheti a jövőben.

A kutatások részeként két hitelesített, hatósági mérésekre alkalmas elemzési módszert is kidolgoztak az ivóvizek és a felszíni vizek szteroid hormontartalmának, illetve a legnagyobb mennyiségben alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentő szintjének meghatározására.

Nemzetgazdaságilag és nemzetközileg jelentős kutatási területeket ölelt fel „a hazai vállalatok szerepének növelése a nemzet újraiparosításában” című tématerület, amely az aktuális gazdasági kérdésekhez kapcsolódott.

A kommünikében Felinger Attila tudományos és innovációs rektorhelyettest, a projekt szakmai vezetőjét idézve kiemelték:

a kétmilliárd forintos támogatás az egyetem valamennyi karán lehetőséget biztosított élvonalbeli kutatások megvalósítására és meghatározó eredmények születtek segítségével.

A PTE közleményében jelezték: szeptemberben a megújult tématerületi kiválósági pályázat keretében új, hosszú távú pályázatokat adtak be a fenti tématerületi kutatások folytatására.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!