mentőakció

2018.04.12. 09:08

Európai angolnaivadékokat telepítenek az Elbába

Háromszázezer európai angolna ivadékot kezdtek el telepíteni szerdán az Elba folyó északi szakászán, a kihalóban lévő faj populációjának újjáélesztésére.

Forrás: wikipedia.org

A katadrom vándorló halnak az Atlanti-óceán franciaországi partvidékén befogott 6-7 centiméteres példányait engedték az Elbába és mellékfolyóiba Lüneburg térségében. Ezek az egyedek még csak 0,3 gramm súlyúak – közölte Volkmar Hinz, a telepítési program egyik koordinátora.

Amikor az apró ivadékból kifejlett példány lesz, 6-12 éves kora között igen hosszú útra indul, az Északi-tengeren keresztül az Atlanti-óceán felé veszi útját,

ahol a Ráktérítő és a nyugati hosszúság 60. fok metszéspontjánál, a Sargasso-tenger mélyén van az ívási helye. A kikelés után az angolna lárvái ismét hosszú útra kelnek a Golf-áramlat segítségével vissza Európába.

Az európai angolna a kihalófélben levő halfajok közé tartozik. Az 1970-es évektől egyedszáma minimum 90-re csökkent a túlhalászás, különféle betegségek, a folyókba kerülő vegyszerek, a vízierőművek építése és az Atlanti-óceánban, a Golf-áramlatban és az Észak-atlanti-áramlatban végbement természetes változások miatt.

Az angolnatelepítési program 2006-ban kezdődött Németországban, azóta több mint kétmillió ivadékot eresztettek szabadon az Elbába.

Borítókép: Wikipedia / David Perez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!