csúnya tréfa

2019.10.14. 22:32

Felhívták, hogy megnyerte a Nobelt, aztán kiderült, beugratás az egész

A Svéd Akadémia vizsgálódik az ügyben.

Forrás: Shutterstock

Durva telefonos beugratás miatt indított vizsgálatot az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia, hogy kiderítsék, ki és honnan hívta fel John Banville ír írót az akadémia nevében azt állítva, hogy ő az irodalmi Nobel-díj idei nyertese.

Banville a hétvégén beszélt a The Irish Times ír napilapnak arról, hogy csütörtökön egy telefonáló, aki Mats Malmként, a Svéd Akadémia szóvivőjeként mutatkozott be, arról tájékoztatta, hogy neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

A férfi később újból felhívta, és telefonüzenetet hagyott, amelyben azt állította, hogy az akadémia az utolsó pillanatban visszavonta a díjat, mert a tagjai nem értettek egyet a döntésben.

Banville szerint a telefonos beugratást valószínűleg olyasvalaki követte el, aki le akarta járatni az akadémiát.

„Az az érzésem, hogy nem ellenem irányult valójában. Szerintem azt gondolta, hogy nagy botrányt csinálok a sajtóban, és ez újabb vitát vált ki az akadémia tagjai között” – mondta az író a lapnak.

Banville megpróbálta visszahívni a számot, amelyet a telefonja rögzített, és az a Svéd Akadémia irodájában csöngött ki – olvasható az ír napilapban.

Malm a dpa hírügynökséghez eljuttatott e-mailjében közölte, hogy az akadémia ellenőrzi a telefonok híváslistáját, hogy megállapítsák, honnan hívhatták az írót, és vajon tényleg az akadémia központjából érkezett a hívás, vagy csak valaki úgy akarja beállítani.

„Tényleg durva tréfa” – hangsúlyozta.

A Svéd Akadémia képviseletében csütörtökön Malm jelentette be, hogy a 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónőnek, a 2019-es díjat pedig Peter Handke osztrák írónak ítélték oda.

Az akadémia tavaly egy szexuális zaklatási ügy kirobbanása és a nyertesek nevének kiszivárogtatása miatt súlyos válságon ment keresztül, ezért az irodalmi Nobel-díj átadását is egy évvel elhalasztották. A megújult akadémia idén ezért hirdetett dupla irodalmi Nobel-díjast.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!