szabadidő

2021.09.30. 12:30

Gombásznapot rendeznek a szegedi füvészkertben

A gombák különleges világába tekinthetnek be azok, akik vasárnap ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe a gombásznapra – tájékoztatott Németh Anikó igazgató.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gombák fajokban gazdag csoportja az állatoktól és a növényektől is különbözik. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, hatékony lebontó enzimjeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre.

Bár sokan nem gondolnák, de Szeged környéke is gazdag gombában és ritka fajokkal is találkozhatnak a természetet járók.

Kora délelőttől a füvészkertben lakossági gombaszakértői vizsgálatra várják a gombával érkezőket. Az érdeklődők pedig megismerhetik a különböző gombavizsgálati technikákat frissen gyűjtött gomba termőtesteken.

A látogatóknak bemutatják a környéken gyűjtött és távolabbról érkezett gombafajokat, a vendégek kérdéseket tehetnek fel szakértőknek, érdekességeket és különlegességeket tudhat meg a gombákról, bepillantást kaphat a gombák mikrovilágba, a gyerekek pedig játékos kifestővel teheti próbára kreativitását.

A gombásznapon egy különleges kiállítást is rendeznek: liofilizált – fagyasztva szárított – gombákat mutatnak be a közönségnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!