tengerfenék

2019.05.30. 19:24

Gyönyörű víz alatti kertek rejtőznek a Mariana-árokban

Most fedezték fel őket.

(190527) -- ON BOARD KEXUE, May 27, 2019 (Xinhua) -- Members of the scientific expedition checks the remote operated vehicle (ROV), Discovery, before it dives into the sea in the south of the Mariana Trench, May 27, 2019. China's research vessel KEXUE (Science) on Monday started to explore a series of seamounts in the south of the Mariana Trench, the deepest place of the earth. The remote operated vehicle (ROV), Discovery, dived into the sea on Monday morning to collect videos, information and samples from a small seamount in the southwest of the targeted area. (Xinhua/Zhang Xudong)

Forrás: XINHUA / AFP

Színpompás koralloknak és szivacsoknak otthont adó „tengerfenéki kerteket” fedeztek fel kínai kutatók a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén található Mariana-árokban.

A Kohszüe (Tudomány) elnevezésű kutatóhajón dolgozó szakemberek egy távirányítású vízi járművel (ROV) térképezték fel a mélytengeri árok déli részén magasodó tengeri hegy keleti gerincét.

A ROV által közvetített valós idejű videók révén a kutatók elsőként 880 méteres mélységben figyeltek meg egy virágállatokkal, szivacsokkal és kígyókarúakkal teli „kertet”, majd a további vizsgálatok során újabb területeket fedeztek fel.

A kutatóhajón dolgozó Hszü Kujtung szerint egy ilyen oligotróf – tápanyagban szegény – óceánterületen nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ilyen színpompás korallerdők.

A Csendes-óceán ezen vidékén a felszíni és a tengerfenéki vizek ritkán cserélődnek egymással, mivel egész évben állandó a hőmérséklet, mindez pedig azt jelenti, hogy a tengerfenéken lévő tápanyagok nem jutnak fel a felszínre.

Hszü szerint azonban a vizsgált tengeri hegy keleti gerincét érintő óceáni áramlatok összetettek és gyorsak, ezért rengeteg szerves anyagot képesek szállítani a korallokhoz.

A kutató hozzátette, hogy az érintett területen a tengerfeneket nagyméretű sziklák borítják, amelyek biztos alapot nyújtanak a korallok és szivacsok számára.

A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, ahol a tenger mélysége 11 034 méter.

Borítókép: a ROV egy merülés előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!