Ország-világ

2021.07.15. 19:56

Harcjárművek rodeóztak a ZalaZone tesztpályán (videó és galéria)

Átadták a harcjárműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának első ütemét csütörtökön a zalaegerszegi ZalaZone ipari parkban. A három pályaelem a járművek sárban való tesztelését, mászóképeségét és kezelhetőségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetővé.

Zalaegerszeg, 2021. július 15. BTR-80-as páncélozott harcjármû bemutatója a Zalaegerszegi ZalaZONE Rheinmetall Off-road Tesztpálya elsõ ütemének átadása napján, 2021. július 15-én. A harcjármûveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának három pályaeleme a jármûvek sárban való tesztelését, mászóképességét és kezelhetõségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetõvé. A tesztpálya mellett épülõ, Lynx gyalogsági harcjármûveket gyártó üzemet várhatóan 2023-ban adják át. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Átadták a harcjárműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának első ütemét csütörtökön a zalaegerszegi ZalaZone ipari parkban. A három pályaelem a járművek sárban való tesztelését, mászóképeségét és kezelhetőségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetővé – írja az Origo.

Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő hadiipart is meg tudja alapítani – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadáson. Hozzátette, hogy a Rheinmetall-csoporttal kialakított együttműködés példaként szolgál a további együttműködésre.

Palkovics László arról is beszámolt: az önálló védelmiipari kutatásfejlesztés és innovációs rendszer kialakítása versenyképes befektetés.

A hozzáadott értéket termelő iparágak létrehozása új munkahelyeket teremt, és javítja az ország innovációs képességeit.

Továbbá közölte, hogy a hadiipari gyártásba beszállítóként bevonják a kkv-szektort, az innovációba pedig a magyar egyetemeket, ennek támogatására szolgál az új befektetési alap; a rendelkezésre álló 50 milliárd forintból az iparághoz csatlakozó cégeket tudják támogatni.Hozzátette:

a most épülő Védelmi Innovációs Kutatóintézet saját kutatásokat végez majd,

és felügyeli az állam által finanszírozott védelmi ipari kutatásokat. Az egységes irányítás (mely összefogja a hadiipar területén működő magyarországi cégeket) megszervezésével kiküszöbölhetők a párhuzamosságok, és optimalizálni tudják az erőforrásokat – ismertette az innovációs és technológiai miniszter. Megemlítette azt is, hogy

a tesztpálya mellett épülő, Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemet várhatóan 2023-ban adják át.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte, a biztonságpolitikai helyzet gyorsan változik a világban, a megjelenő kockázatok, kihívások, fenyegetések miatt korszerű, 21. századi technikai eszközökre és kiválóan felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett katonákra van szükség. Mindezt kutatással, fejlesztéssel, innovációval, oktatással és képzéssel lehet megvalósítani, az off-road tesztpálya pedig a korszerűsítést, modernizálást szolgálja és lehetőséget ad a katonák, a gépjárművezetők gyakorlatai képzésére.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), egyben a harcjárműgyár és a szomszédságában lévő járműipari tesztpálya miniszteri biztosa bejelentette, hogy az elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas pálya 90 azázalékos készültségben van, év végére teljesen elkészül. A tesztpálya közelében, 2,5 hektáron épülő, harci járműveket gyártó, 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes készültségi foka 40 százalékos.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt mondta, a Rheinmetall 60 milliárd forint értékű beruházása kutatásfejlesztési, innovációs és gazdaságfejlesztési szempontból is számos lehetőséget jelent a Zalaegerszegen és a környéken élők számára.

A Zaol.hu, a Zala megyei hírportál videót és galériát is közzétett az eseményről.

https://www.zaol.hu/galeria/zala-zone-rheinmetall-off-road-tesztpalya-elso-utemenek-unnepelyes-atadasa/

Borítókép: BTR-80-as páncélozott harcjármű bemutatót tart a Zalaegerszegi ZalaZONE Rheinmetall Off-road Tesztpályán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!