Rendkívüli időjárás

2021.02.16. 17:00

Havazás bénította meg Athént, az oltási kampányt is felfüggesztették

Helyenként 30 centiméteres hótakaró borította kedden Athént, a tömegközlekedés megbénult, a felsővezetékekre dőlt fák következtében a görög főváros egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás és a koronavírus elleni oltókampányt is fel kellett függeszteni.

Gyalogos a szakadó hóesésben Athén északi részén 2021. február 16-án.

Forrás: MTI / AP

Fotó: Thanászisz Sztavrakisz

Több hírügynökség is megjegyezte, hogy

szokatlan látványt nyújtott a hófedte görög parlament és a Szintagma-tér, az Akropolisz, illetve Athén óvárosa.

A havazás miatt felfüggesztették a kompjáratokat a szigetekkel, illetve Athén és a regionális repülőterek közötti légiközlekedést, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták a hótömegek miatt.

A tűzoltóság szóvivője szerint több mint 600 segélykérés érkezett be hozzájuk a hárommillió lakosú város térségéből.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb telefonhívást kidőlt fák, illetve autóikban rekedt, mentést kérő emberektől kapták, de voltak veseelégtelenségben szenvedő páciensek, akik segítséget kértek, hogy eljuthassanak a létfontosságú dialízisre.

Hozzátette: az oltási kampányt felfüggesztették, de a tűzoltóság emberei segítettek az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, hogy eljuthassanak oda, ahol szükség van rájuk, illetve az elektromos művek dolgozóinak, hogy eljuthassanak a megrongálódott elektromos póznákhoz a nehezen megközelíthető térségekben.

Értesülések szerint több helyen is szünetelt az áram- és vízszolgáltatás Görögország központi részén.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a katasztrófavédelem vezetőivel egyeztetett a bajba jutott, illetve a hó miatt külvilágtól elszigetelt települések lakóinak megsegítéséről. Mint mondta, ilyen mértékű hóesést még nem tapasztaltak.

Egyes szakemberek feltételezései szerint 1934 óta nem volt ilyen heves havazás Görögország központi részén.

Az ország északi hegyeiben gyakran esik hó, ami viszont ritka látvány a fővárosban, különösen a heves havazás. Meteorológiai előrejelzések szerint mostani fagypont körüli hőmérsékletet csütörtökön hirtelen beálló 14 Celsius fokos hőmérséklet fogja váltani.

Athénban és az ország más részeiben karantén van hatályban. Az iskolákat és a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket bezáratták a fertőzöttek számának megugrása miatt. Emellett éjszakai kijárási tilalom van életben.

A csaknem 11 millió lakosú Görögországban eddig 172 824 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 6152 halálesetet regisztráltak.

Borítókép: gyalogos a szakadó hóesésben Athén északi részén 2021. február 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!