alább hagyott a lelkesedés

2021.06.21. 16:30

Hoppon maradtak a gyémántvadászok Dél-Afrikában

Gyémántok helyett csupán kvarckristályokat rejt a föld a Dél-afrikai Köztársaság egyik keleti falujában, ahol „gyémántláz” robbant ki az elmúlt napokban, miután azonosítatlan ásványokat fedeztek fel a területen.

A woma looks at another while she holds what she believes is a diamonds after the discovery of unidentified stones at KwaHlathi village near Ladysmith, South Africa, on June 15, 2021. - Hundreds of people have flocked to the outskirts of KwaHlathi village, near Ladysmith, after a cattle herder last week unearthed a handful of unidentified crystal-like pebbles. News of the finding spread fast, triggering a rush to the site. Some have already started selling their finds to those willing to try to market them. Experts do not rule out the possibility that they are genuine diamonds, although they consider this highly unlikely. The Department of Energy and Mines said it would send a team of experts in the next few days. (Photo by Phill Magakoe / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phill Magakoe

Az ország minden részéből özönlöttek a szerencsevadászok a KwaZulu-Natal tartománybeli KwaHlathi nevű faluba, ahol a helyiek június 12-e óta ássák a földet, miután egy pásztor megtalálta az első követ egy mezőn és beszámolt felfedezéséről.

Ravi Pillay tartományi illetékes egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a helyszínen begyűjtött kövek vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy

nem gyémántokról, hanem csupán kvarckristályokról van szó.

Hozzátette: „ezek értékét, ha van nekik egyáltalán, még meg kell állapítani, de azt fontos hangsúlyozni, hogy a kvarckristályok sokkal kevesebbet érnek, mint a gyémántok”.

A csákányokkal, lapátokkal és vasvillákkal felszerelkezett több ezer gyémántvadász nagyjából 50 hektárnyi területet dúlt fel az elmúlt napokban, hatalmas lyukakat hátrahagyva, ami veszélyt jelent a jószágokra nézve. Mostanra ugyanakkor kevesebb mint 500-ra csökkent a keresők száma.

Pillay szerint azokat, akik a területen folytatják az ásást, ami a koronavírus-járvány terjedése szempontjából is kockázatos, felszólítják a távozásra, de szükség esetén az illetékes hatóságokat is bevetik.

Hozzátette, az elmúlt napok eseményei rávilágítottak azokra a társadalmi-gazdasági kihívásokra, amelyekkel a helyieknek meg kell birkózniuk. A Dél-afrikai Köztársaság sok másik területéhez hasonlóan a magas munkanélküliségi és szegénységi ráta miatt a helyi közösségek épphogy fenn tudják tartani magukat.

Borítókép: Gyémántnak hitt kvarckristály egy gyémántvadász kezében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!