Monumentális gátrendszer

2020.03.07. 08:17

Így védenék meg Európát a tengerszint-emelkedéstől

Az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti 475 kilométer hosszú és egy Franciaország és Délnyugat-Anglia közötti 160 kilométeres gát védhetné meg Európa több mint 25 millió lakóját a várhatóan több méteres tengerszint-emelkedés következményeitől a következő évszázadokban holland kutatók szerint.

Forrás: Shutterstock

A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai szerint a gátépítés költségei 250-500 milliárd euróra rúgnának, a védelemre szoruló észak-és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százalékára 20 éven át számították ki a holland kutatók a Németországi GEOMAR intézet tudósaival a Bulletin of the American Meteorological Society tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

Azon kívül, hogy ez egy lehetséges megoldás, egy ilyen kivételes gát főként figyelmeztetés lenne mondta Sjoerd Groeskamp holland kutató.

Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk

idézte a kutatót a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy a növényvilágra azonban jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése.

Eltűnne az apály és a dagály és azzal a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna. Ez drasztikusan megváltoztatná ökoszisztémáját és hatással lenne a halászatra is

magyarázta.

Groeskamp szerint egy ilyen páratlan gát terve főként figyelmeztetés lehet, nem pedig megoldás. A költségek hatalmasak.

De úgy számoltuk, hogy ha nem teszünk semmit a tengerszint-emelkedés ellen, az sokszor magasabb költségekkel járna

hangoztatta a kutató.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!