hátborzongató látvány

2018.10.19. 22:00

Ismét valóra vált a pókiszonyosok rémálma

Legalábbis az egyik biztosan.

Xanthi, 2018. október 19. Óriási pókháló borítja be a növényzetet egy emlékhelynél az északkelet-görögországi Visztonida tó partján 2018. október 15-én. A különleges pókháló fátyolként fedi a tóparti bokrokat kb. egy kilométer hosszan. MTI/EPA/Sztavrosz Fanfanisz

Több százezer pók borította be ugyanis hálójával a Görögország északi részén lévő Vistonida-tó partját. A ritka jelenséget a biológusok a szokatlanul meleg időjárással magyarázzák.

Igen, ez mind pókháló Fotó: MTI / EPA / Sztavrosz Fanfanisz

Euterpe Patetszini, a helyi természetvédelmi park biológusa szerint az évszakhoz képest szokatlanul meleg miatt elszaporodtak a legyek és a szúnyogok, ezáltal a pókoknak túl sok táplálék állt rendelkezésükre, a meleg pedig tökéletes volt a szaporodáshoz.

A pókháló bokrokat, kerítéseket és kisebb fákat is beterít mintegy ezer méter hosszan.

A hálót készítő pókok az álláspókok (Tetragnatha) nemzetségébe tartoznak. Ezekről az ízelt lábúakról ismert, hogy vizek közelében szövik hálójukat,

néhány faj a vízen is képes szaladni.

A szakértők szerint ezek a pókok nem veszélyesek, a hőmérséklet csökkenésével és az őszi esők megérkezésével elpusztulnak, hálójuk lebomlik.

Hasonló gigantikus pókháló terítette be egy hónappal ezelőtt a szintén görögországi Aitoliko tengerparti város egy partszakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!