Netes őrület

2019.01.11. 14:03

Kacsafotós kihívás tartja lázban a világ múzeumait

A kacsaőrület végigsöpört a Twitteren: az intézményeknek a legjobb kacsás képüket/műkincsüket kellett posztolni a közösségi oldalon.

Az elmúlt héten a Twitter-szféra megtelt #duckpics, vagyis #kacsafotók címkével ellátott posztokkal: a világ minden tájáról érkeztek bejegyzések múzeumoktól a hápogó szárnyast ábrázoló képekkel. A láncot január 4-én indította el egy kis egyetemi kiállítóhely: a Reading városában található Angol Vidék Múzeum (Merl) egy fekete-fehér fényképet posztolt egy kiskacsáról, az alábbi felirattal: „Anya, kész vagyok meghódítani a világot!” A poszt végén a múzeum kihívást intézett a British Museum felé „Mutasd a legjobb kacsád!” felszólítással – foglalja össze az eseményeket a The Art Newspaper.

Innentől kezdve a folyamat megállíthatatlanná vált: a British Museum nem volt rest, és egy ókori egyiptomi kozmetikumtartó edényről készült fotót tett közzé, melynek kacsa formája van. Röviddel ezután a világ leghíresebb kiállítóhelyei csatlakoztak a kacsaőrülethez: posztolt képet a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, a londoni Királyi Művészeti Akadémia, Írország nemzeti galériája és a párizsi Louvre is.

A Merl már korábban hírhedtté vált vírusszerűen terjedő állatos kihívásainak köszönhetően: legutóbb 2018 áprilisában posztoltak egy kost azzal a szándékkal, hogy más múzeumok is ugyanezt tegyék. Tavaly novemberben pedig azt a feladatot adták a Louvre-nak, hogy posztoljanak képet egy nadrágot viselő csirkéről.

De mi jöhet még a juhok, csirkék és kacsák után? „Kezdünk kifogyni a háziállatokból” – jegyezte meg Adam Koszary, a Merl gazdasági vezetője. „De mivel az idei a disznó éve [a kínai horoszkóp szerint – a szerk.], reméljük, hogy valamilyen ”disznósággal„ lázba hozhatjuk a közönséget 2019-ben!” – tette hozzá.

Az Art Newspaper kérdésére válaszolva Koszary elmondta, hogy a kacsakihívás legjobban sikerült darabjai meglátása szerint a Nemzeti Vasúti Múzeum és a Nemzeti Történeti Múzeum, a legjobb gif pedig a Királyi Művészeti Akadémia gyűjteményéből kerültek elő.

A Merl a kacsaláz nyomán hivatalosan is meghirdette a #NemzetköziKacsaFotóNap-ot 2020. január 5-ére.

Borítókép: a londoni Nemzeti Történeti Múzeum fotója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!