Látványos verseny

2021.09.22. 18:10

Kiderül, ki az ország legjobb kamionsofőrje!

A hatalmas autókat hangos szurkolással biztathatja a közönség.

Forrás: NiT Hungary

Fotó: Jaszenak Zsuzsanna

Szeptember 25-én szombaton a Drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezik meg az 5 tengelyen című családi napot. Az esemény keretében a résztvevők együtt biztathatják a kilencedik 5 tengelyen – biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos verseny 10 döntőbe jutott kamionsofőrjét.

A rendezvény a biztonságos közlekedési alapszabályok megismertetésének és megtapasztalásának jegyében zajlik számos interaktív, játékos program kíséretében.

A versenyen nem csupán a gyakorlat, hanem az elméleti felkészültség is nagyon fontos.

Itt nem az a kérdés, hogy ki a gyorsabb. Hanem az, hogy ki vezeti stabilabban, biztonságosabban azt a kamiont, amin szolgálatot teljesít – hangsúlyozta Dittel Gábor, a szervező NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A közúti balesetek csekély százalékát okozzák kamionsofőrök, pedig az ő vállukra munkavégzés közben elképesztő teher nehezedik. A forgalomban résztvevők életén túl ugyanis gyakran milliárdos nagyságrendű szállítmányért is felelnek. Mindeközben pedig számos körülményre, például az eljutási idők betartására, az áruk rögzítésére, a pótkocsik kezelésére és a súlyhatárokra is figyelniük kell.

A nemzetközi árufuvarozásban részt vevő kamionsofőröknek minden országra vonatkozóan ismerniük kell a megfelelő szabályokat, a biztonsági követelményeket, valamint az elmúlt időben a járványügyi intézkedéseket is.

A versenyre minden évben száz kamionsofőr jelentkezik, akik több fordulón keresztül mérik össze képességeiket.

Az első fordulóban az indulók elméleti tudásukról adhatnak számot egy online teszt kitöltésével. A másodikban pedig már gyakorlati feladatsort is végre kell hajtaniuk. A két fordulóból kerül ki az ország 10 legjobb tehergépjármű-vezetője. A döntősök végül különböző nehézségű vezetéstechnikai, biztonságtechnikai és rakománykezelési próbatételeken bizonyíthatják rátermettségüket.

A KRESZ-pályákon a legkisebbek is megismerhetik a biztonságos közlekedés alapszabályait a rendezvény keretében
Fotó: NiT Hungary

A családi rendezvényen az érdeklődőket a szurkolás mellett szimulátorok, a Láthatatlan Kiállítás interaktív programjai, speciális járművek, elektromos rollerek, önegyensúlyozó eszközök, ugrálóvárak, valamint kézműves és szórakoztató programok várják.

A verseny győztese 2 millió forint jutalomban részesül, valamint elnyeri A legjobb magyar kamionsofőr 2021 címet is.

A győztes magának, munkaadójának és az egész szakmának szerez dicsőséget.

Dittel Gábor kiemelte, hogy a versennyel szeretnék a fiatalok számára is vonzóvá tenni ezt a foglalkozást. A kamionsofőrök körében ugyanis a munkaerőhiány olyan mértékben vált súlyossá az elmúlt időszakban, hogy a termékek elérhetősége is bizonytalanná vált a boltokban.

A rendezvény egyik fő támogatója az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!