Járvány

2021.08.29. 17:13

Kiderült, mennyivel csökken a kétszer oltottak védelme idővel

A védelem csökkenése ellenére a szakértők szerint az oltások még mindig nagyon jó szolgálatot tesznek a súlyos megbetegedések és halálesetek megelőzésében.

People line up outside a Covid-19 vaccination centre in the United Kingdom on July 2, 2021. According to British press reports, up to five million people in the UK received doses of the AstraZeneca vaccine produced by the Serum Institute of India. The EU Digital Covid Certificate, launched on July 1, currently does not recognize the AstraZeneca vaccine Covishield as it has yet to receive an approval by the European Medicine Agency. Prime Minister Boris Johnson said he is very confident that the EU will recognize those who have received doses manufactured in India.

Forrás: EyePress/AFP

Fotó: TEDDY LIU

Némi csökkenést tapasztaltak a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelemben a kétszeresen beoltott embereknél brit kutatók – adta hírül a BBC News szerdán.

A londoni King's College kutatói azt vizsgálták több mint egymillió beoltott ember körében, hogy a két adag Pfizerrel vagy AstraZenecával oltottak közül hány ember PCR-tesztje lett pozitív 2021 májusa és júliusa között.

A két Pfizer-oltás után a védelem egy hónap elteltével 88 százalék volt, öt-hat hónap elteltével azonban 74 százalékra csökkent. Az AstraZeneca esetében pedig 77 százalékról 67 százalékra csökkent négy-öt hónappal a második oltás felvétele után.

A szakértők szerint miközben várhatóan idővel csökken a vakcinák védelme, az oltások még mindig nagyon jó szolgálatot tesznek a súlyos megbetegedések és halálesetek megelőzésére.

A brit közegészségügyi hatóság becslése szerint a Covid-19 elleni oltási programnak köszönhetően Angliában eddig mintegy 84 600 halálesetet és 23 millió fertőzést sikerült megelőzni.

A kutatás vezetője, Tim Spector professzor elmondta, hogy az eredmények magyarázatot adhatnak a közelmúltbeli olyan fertőzésekre, amelyekről a mindkét oltást felvevő emberek számoltak be.

Spector professzor ugyanakkor hangsúlyozta: „várható a védelem csökkenése, de ez nem ok arra, hogy ne oltassuk be magunkat. A védőoltások még mindig magas szintű védelmet nyújtanak a lakosság többsége számára, különösen a delta változat ellen, ezért továbbra is arra van szükség, hogy minél többen teljes körűen beoltassák magukat”.

Becslése szerint télre a fertőzés elleni védelem 50 százalékra csökkenhet, és szükség lesz az emlékeztető oltásokra, de más szakértők óvatosságra intenek az elkövetkező hónapokra vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban várhatóan a jövő hónapban kezdik meg a harmadik emlékeztető oltás felajánlását egyeseknek, de ezzel kapcsolatban még várják a JCVI nevű független tanácsadó testület ajánlásait.

Spector szerint sokaknak talán nincs is szükségük harmadik oltásra. Ugyanis, mint mondta „sokan azért kaphattak természetes emlékeztetőt, mert már átestek egy koronavírus-fertőzésen, így gyakorlatilag már három oltást kaptak”.

A tanulmány ismét rávilágít arra is, hogy a koronavírus egy ideig nem fog eltűnni, meg kell szokni a jelenlétét.

A BBC News felidézte, hogy hasonló tanulmányt tett közzé a múlt héten a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal és az Oxford Vaccine Group.

Az Egyesült Királyságban mintegy 400 ezer delta változattal fertőzött ember PCR-tesztjének eredményei alapján megállapították, hogy a Pfizer-vakcina két adagja kezdetben több mint 90 százalékosan hatékony a tüneteket okozó koronavírus-fertőzéssel szemben, míg az AstraZeneca vakcina esetében ez az arány 70 százalék körüli.

Három hónap alatt azonban a Pfizer jelentette védettség jelentősen csökkent, míg az AstraZeneca okozta immunitás stabilabb maradt.

Adam Finn professzor, a brit kormány oltóanyag-tanácsadója elmondta: más tanulmányok is igazolták, hogy a vakcinák jó védelmet biztosítanak a súlyos megbetegedéssel szemben. Hozzátette azonban: ha a vakcinák kiváltotta védelem csökkenni kezd, figyelni kell arra, hogy az enyhébb megbetegedések nem csapnak-e át súlyosabbakba, mert akkor közbe kell lépni, és újból oltani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!