azonnali lépések kellenek

2020.06.30. 17:02

Kihalhatnak a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államban

A parlament megbízásából készült tanulmány szerint az ország legnépesebb államában évtizedek óta a mezőgazdasági célokat szolgáló fakivágás, a városfejlesztés, a bányászat és az erdőművelés a felelősek elsődlegesen a koalák élőhelyeinek feltöredezéséért és elpusztulásáért.

A dehydrated and injured Koala receives treatment at the Port Macquarie Koala Hospital in Port Macquarie on November 2, 2019, after its rescue from a bushfire that has ravaged an area of over 2,000 hectares. - The bushfires raging across Australia have had a devastating impact on the country's unique flora and fauna, with some estimates putting the death toll at nearly half a billion animals in one state alone, and experts believe it could take decades for wildlife to recover. (Photo by SAEED KHAN / AFP)

Forrás: SAEED KHAN

Fotó: AFP

Kihalhatnak a koalák a század közepére az ausztráliai Új-Dél-Wales államban, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért – derült ki egy csaknem egy éve tartó hivatalos vizsgálat kedden közzétett összefoglaló jelentéséből.

Az ausztrál parlament illetékes bizottságának megbízásából készült tanulmány szerint az ország legnépesebb államában évtizedek óta a mezőgazdasági célokat szolgáló fakivágás, a városfejlesztés, a bányászat és az erdőművelés a felelősek elsődlegesen a koalák élőhelyeinek feltöredezéséért és elpusztulásáért.

Az év elején véget ért elhúzódó bozóttűzszezon ugyancsak pusztító hatással volt az erszényesekre: az új-dél-walesi élőhelyeik csaknem negyede – az állam egyes részein 81 százaléka – odaveszett a lángokban.

„A gyerekeink unokáinak kizárólag akkor lesz lehetősége vadon élő koalát látni Új-Dél-Walesban, ha a kormány a bizottság javaslatainak megfelelően jár el” – olvasható a 311 oldalas jelentésben.

A szóban forgó 42 javaslat között szerepel a koalák azonnali megszámlálása, az állatok megóvásának előtérbe helyezése a városfejlesztési tervek kidolgozásakor és az erszényesek védelmére irányuló erőfeszítések anyagi támogatásának növelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!