Paraceratherium linxiaense

2021.06.26. 18:48

Ez az orrszarvú a godzillával is elbánt volna

Kihalt óriás orrszarvú fosszíliáira bukkantak az északnyugat-kínai Kanszu tartományban, paleontológusok megállapították, hogy a több mint 26 millió éve élt állat az óriás orrszarvúk egy új faja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Communications Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint megtalálták az állat koponyáját, állkapcsát és két csigolyáját a Linhszia-medence vörösesbarna homokövében. A megtalálási helye alapján a Paraceratherium linxiaense nevet kapta az új faj.

A szarv nélküli, igen hosszú nyakú, növényevő állat valószínűleg 20 tonnányi lehetett, ami több elefánt súlyának felel meg.

Az eddig ismert óriás rinocéroszoktól eltérő, teljesen új fajról van szó, amely azonban szoros rokonságban állt a mai Pakisztán területén élt ősi óriás orrszarvúkkal – írták a kutatók.

A leletek rávilágítnak arra, miként fejlődtek ki és vándoroltak a mai Ázsia területén az ősi óriás orrszarvúk, amelyek a világ legnagyobb szárazföldi emlősei között tartanak számon.

„Az óriásorrszarvú-fosszíliák szétszórtsága – számos ilyen őskövületet találtak a Himalája túloldalán lévő Pakisztánban – azt jelzi, hogy a Tibeti-fennsík akkoron még nem létezett, és nem jelentett akadályt a legnagyobb szárazföldi állatok vándorlása előtt” – írták a kutatók tanulmányukban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!