Szilícium-völgy

2019.09.06. 11:43

Kitüntették a fekete lyuk első képeinek készítőit

A hárommillió dollárral (895 millió forint) járó díjat az alapvető fizika kategóriájában kapták a tudósok.

(FILES) In this file photo taken on April 10, 2019, (L-R) Event Horizon Telescope Director Sheperd Doeleman, National Science Foundation Director France Cordova, University of Arizona Associate Professor of Astronomy Dan Marrone, University of Waterloo Associate Professor Avery Broderick and University of Amsterdam Professor of Theoretical High Energy Astrophysics Sera Markoff reveal the first photograph of a black hole during a news conference organized at the National Press Club in Washington, DC. - The 347 scientists who collaborated to produce the world's first image of a black hole were honored on September 5, 2019, with the Breakthrough Prize in Fundamental Physics, winning $3 million dollars for what is known as the "Oscars of science." The Event Horizon Telescope Collaboration grabbed global headlines on April 10 when they published the first image of a supermassive black hole circled by a flame-orange halo of white hot plasma. (Photo by CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A fekete lyukról alkotott első képek készítőit, az Event Horizon Teleszkóp kutatócsapatának munkáját ismerték el csütörtökön a Breakthrough Prize-zal, amit a Szilícium-völgy Oscarjának is neveznek.

Az Event Horizon rádióteleszkóp-hálózat 347 tudósból álló nemzetközi kutatócsoportja Shep Doeleman amerikai csillagász vezetésével árpilis 10-én mutatta be a Szűz galaxishalmaz M87 óriásgalaxisa középpontjában elhelyezkedő fekete lyukról készített felvételeket, melyeken

lángoló narancsvörös fénykörrel körülvett sötét kör alakú képződmény látható.

A hárommillió dollárral (895 millió forint) járó díjat az alapvető fizika kategóriájában kapták a tudósok.

A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, rendkívül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok.

Jelenlétük szélsőségesen befolyásolja a környezetüket azzal, hogy görbítik a téridőt és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat.

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot.

Ezeket a távcsöveket magasan fekvő területeken helyezték el: a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több száz kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az adatokat két éve gyűjtötték,

a képek megalkotása azonban hatalmas, időigényes vállalkozás volt, melynek kivitelezésében több mint 300 kutató munkájára, szuperszámítógépekre és világszerte repülőgépekkel szállított, több terabájtnyi adatra volt szükség.

„Éveken át mondtam az embereknek, hogy lesz képünk egy fekete lyukról és mindig azt válaszolták, hogy majd elhiszik, ha látják” – mondta Doeleman.

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia.

Tavaly a kínai Tencent vállalat vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz.

Három kategóriában – alapvető fizika, élettudományok és matematika – díjazták a kutatókat, mindhárom nyertes 3-3 millió dollárt kap.

Az élettudományok terén Jeffrey M. Friedman, F. Ulrich Hartl, Arthur L. Horwich, David Julius és Virginia Man-Yee Lee nyerték el az elismerést molekuláris biológiai erededményeikért, matematikából Alex Eskin a kitüntetett.

A díjakat november 3-án adják át a kaliforniai Mountain View-ban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Ames kutatóközpontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!