az újvilág felfedezése

2018.06.15. 11:57

Kolumbusz Kristóf ellopott levelét kapta vissza a Vatikán

Kolumbusz Kristófnak az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levele egy ritka, évekkel ezelőtt ellopott másolatát adta vissza a Vatikáni Könyvtárnak az Egyesült Államok.

US ambassador to the Holy See Callista L. Gingrich (L) and Archibishop Jean-Luis Brugues pose in front of a copy of a letter written by Christopher Columbus that had been stolen from Vatican archives and returned by the United States to the Vatican Library, during a ceremony at the Vatican on June 14, 2018. / AFP PHOTO / POOL / TONY GENTILE

Forrás: AFP/POOL

Fotó: Tony Gentile

Callista Gingrich, az Egyesült Államok vatikáni nagykövete csütörtökön adta át az 500 éves dokumentumot a könyvtár illetékeseinek.

A nyolcoldalas levél egyike a Kolumbusz eredeti jelentéséről készített hiteles, latin nyelvű másolatoknak.

Kézzel írt levelében az olasz hajós az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a pápai állam 1921-ben tett szert a példányra, amelyet később – nem tudni pontosan, mikor – elloptak a gyűjteményéből és hamisítvánnyal helyettesítettek.

A dokumentumot egy Robert Parsons nevű atlantai biztosítási szakértő vásárolta meg 2004-ben egy ritka könyvekre specializálódott New York-i kereskedőtől, nem tudva, hogy lopott holmi került a birtokába. Parsons 2014-ben halt meg, a nyomozók azonban csak 2017-ben jutottak a dokumentum nyomára a férfi gyűjteményében. Az özvegy beleegyezett abba, hogy a levél visszakerüljön a Vatikánba.

Az amerikai hatóságok 2011-ben kaptak egy fülest, amely szerint az eredeti levél több másolatát is ellopták európai könyvtárakból és hamisítványokkal helyettesítették őket.

Múlt héten a Barcelonában lévő Katalóniai Nemzeti Könyvtár kapta vissza saját példányát, amelyet valamikor 2005 novembere előtt loptak el az intézményből.

Két évvel ezelőtt pedig a firenzei Riccardiana könyvtárnak adott vissza egy példányt az Egyesült Államok. Azt a másolatot évtizedekkel korábban lopták el a firenzei intézményből, majd az amerikai Kongresszusi Könyvtárba került.

Borítókép: Callista Gingrich (j) a lopott levéllel

AFP / POOL / Tony Gentile

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!