hazatért

2020.12.13. 21:43

Kübelé istennő 1700 éves szobrát kapta vissza Törökország az Egyesült Államoktól

Ankara tudományos dokumentummal igazolta a szobor anatóliai eredetét.

Visszakapta Törökország az Egyesült Államoktól Kübelé antik istennő felbecsülhetetlen értékű szobrát, amelyet nem sokkal felfedezése után, az 1960-as években csempésztek külföldre.

Az 1700 éves márványszobor Törökországba érkezését vasárnap az Isztambuli Régészeti Múzeumban jelentette be Nuri Ersoy török kulturális és turisztikai miniszter. Elmondta, hogy szobrot útépítés közben fedezték fel a nyugat-törökországi Afyonkarahisar tartományban a hatvanas években, ám nem sokkal később Izraelbe csempészték.

Törökországnak nemrégiben tudomására jutott, hogy a régiség az Egyesült Államokba került, ahol el akarják árverezni, és a török kormány kérte az amerikai hatóságoktól az adásvétel leállítását. Ankara tudományos dokumentummal igazolta a szobor anatóliai eredetét – mondta el a miniszter.

Történészek szerint Kübelét a történelem előtti idők óta anyaistennőként, a termékenység és a bőség szimbólumaként és védelmezőjeként tisztelték a Földközi-tenger medencéjében, különösképpen Anatóliában.

A visszaszerzett szoborkompozíción az istennő két oldalán látható oroszlánok szimbolizálják Kübelé uralmát a természet és az állatok fölött – állapította meg egy tanulmány, amelyet nemrég publikáltak a leletről.

Az istennő Amerikából visszakerült szobra számára vadonatúj múzeumot építenek felfedezése helyén, Afyonkarahisar tartományban – közölte a kulturális és turisztikai miniszter.

Borítókép: wiki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!