Klímakrízis

2021.12.08. 10:15

Kutatók és művészek készítik el a Föld Fekete Dobozát

A szerkezet elszámoltathatóvá teszi a világ vezetőit, és leckét ad az eljövendő generációknak a klímaváltozásra vonatkozóan.

A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek. Céljuk, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. Az elpusztíthatatlan tárolóeszköz ugyanis rögzíti, hogyan kezelte az emberiség a klímaváltozás okozta válságot.

A Föld Fekete Dobozát, amelyet a repülőgépeken található adatrögzítő inspirált, 2022-ben építik meg Tasmánia nyugati partjainál, egy földrajzilag és politikailag stabil területen. A projekt résztvevői között vannak a Clemenger BBDO marketingkommunikációs cég munkatársaitól kezdve a Tasmániai Egyetem kutatóiig bezárólag művészek, kutatók és szakemberek.

A Föld Fekete Doboza egy olyan szerkezet és eszköz, amely rögzít minden lépést, amelyet az emberiség tesz a közelgő klímakatasztrófa irányába vagy ellenében – mondta Jim Curtis ötletgazda, a Clemenger BBDO kreatív igazgatója.

Kiemelte, a fekete doboz a klímaváltozásra vonatkozó adatokkal látja el a világot, emellett pedig elszámoltathatóvá teszi a világ vezetőit, és leckét ad az eljövendő generációknak.

Ha megtörténik a legrosszabb és a klímaváltozás következtében úgymond lezuhanunk, ez az elpusztíthatatlan doboz ott marad, és rögzít minden részletet. Így bárki marad hátra, vagy bárki találja meg ezután, tanulhat a hibánkból – mondta Curtis.

A 10 méter hosszú fém monolitot úgy tervezték, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, illetve nap- és hőenergia táplálja. A műszer az internetre kapcsolódik, és egy algoritmus segítségével rendszeresen adatokat gyűjt a klímaváltozással kapcsolatban, majd automatikusan tárolja azokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!