virágállatok

2019.07.02. 16:19

Laboratóriumban nevelt korallokat telepítenek Ausztráliába

A Nagy-korallzátony térsége súlyos károkat szenvedett az elmúlt évek tömeges korallfehéredései miatt, ezen próbálnak meg segíteni.

Forrás: Shutterstock

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét az óceánvíz melegedése miatt 2016-ban, valamint 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta. A hidegebb óceánvíznek köszönhetően a délen fekvő zátonyok csaknem sértetlenül átvészelték az elmúlt évek viszontagságait.

A kutatók most ugyanannak a korallfajnak a zátony melegebb, északi vizeiben, valamint a hidegebb, középső területein élő képviselőit keresztezték.

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) által vezetett Assisted Gene Flow (Asszisztált génáramlás) projekt célja, hogy az „új generációs” fiatal korallok betelepítése révén növeljék a zátonyon élő virágállatok ellenállását az óceáni hőhullámokkal szemben. Keddi közleményében az intézet ígéretesnek nevezte az első tesztek eredményeit, amelyek a betelepített korallok százainak túlélését mutatják.

Egy townsville-i létesítmény klimatizált víztartályaiban nevelt bébikorallokat márciusban költöztettek át a Nagy-korallzátony egyik térségébe.

Az AIMS tengerkutatója, Kate Quigley szerint a héthónapos korallok örökölték északi szüleiktől a melegnek való jobb ellenállás képességét. A szakember szerint a betelepített virágállatok remélhetőleg időben továbbörökítik ezeket a géneket, hogy a zátonyok jóval ellenállóbbakká váljanak a jövőbeli óceáni hőhullámokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!