Értékes gyűjtemény

2021.07.23. 19:30

Látogatható a száműzött román király autószerelő műhelye

Megnyitották a látogatók előtt pénteken Mihály román király autószerelő műhelyét az Arad megyei Soborsinban (Savarsin) – közölte az Agerpres hírügynökség.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A soborsini királyi rezidencia májusban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A nyitás után a király autógyűjteményét, a rezidencia vendégházát és a 6,5 hektáros kastélyparkot lehetett látogatni.

Az autókhoz és repülőkhöz szenvedélyesen ragaszkodó Mihály király 1943-ban rendezte be Soborsinban az első autószerelő műhelyét. 1948-as száműzése után Svájcban telepedett le, ahol hobbiként űzte az autószerelést, és sok értékes gépkocsit összegyűjtött. Ezt a gyűjteményt és a svájci Versoix-ban berendezett műhelyt mutatja meg a királyi család a soborsini rezidencia látogatóinak.

A királyi rezidencia május elsejétől október elsejéig látogatható pénteki, szombati és vasárnapi napokon, szervezett csoportokat azonban előzetes bejelentés alapján a látogatási időn kívül is fogadnak.

A 2017 decemberében 93 éves korában elhunyt Mihály király gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré változott Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A királyt a Romániában berendezkedő kommunista hatalom 1948-ban lemondásra és Románia elhagyására kényszerítette.

Borítókép: Mihály román király portréja egy bélyegen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!