Extrém hőség

2018.08.07. 18:52

Légi úton visznek vizet az alpesi teheneknek

A szárazság és a meleg miatt Svájcban katonai helikopterekkel szállítanak vizet a legelő szarvasmarháknak. Így biztosan elég krémes marad az a bizonyos lila csoki!

18 July 2018, Germany, Garmisch-Partenkirchen: A cow grazes on the meadows near the summit of the Wank mountain in the Ester mountain range. The top of the Wank is at 1,780m elevation.- NO WIRE SERVICE - Photo: Alexandra Schuler/dpa

A hadsereg Super Puma márkájú helikopterei kedden kezdték meg az ivóvíz felvitelét a hegyekbe műanyag konténerekben. Egy külön e célra szolgáló segélyvonalon gazdák tucatjai kértek segítséget a hegyoldalakon legelő teheneik itatásához.

Csak a nyugat-svájci Vaud kantonban nyaranta 40 ezer szarvasmarha legel a magashegyi legelőkön, és egyedenként napi 150 liter ivóvízre is szükségük lehet.

Már korábban is előfordult, hogy helikopterekkel kellett vizet vinni a hegyekre, de ilyen nagy mennyiségben még nem – mondták el gazdák a Reuters hírügynökségnek.

A helyzet aggasztó, mert Svájcot 1921 óta nem látott aszály sújtja.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / ALEXANDRA SCHULER / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!