Gazdi nélkül

2018.08.16. 16:27

Ma van a hontalan állatok világnapja

Az otthonról elkóborolt vagy kidobott kutyákat befogásuk után, ha nem sikerül nekik új gazdát találni, nemegyszer elaltatják. Ezen a napon az állatvédők az ő sorsukra kívánják ráirányítani a társadalom figyelmét, emberségére ébreszteni az emberiséget.

A hontalan állatok világnapját 1992 óta tartják meg minden év augusztusában. Kezdetben a nyári hónap minden harmadik szombatján szervezték meg a kapcsolódó eseményeket, aztán augusztus 16-át jelölték meg a világnap időpontjaként.

A kezdeményezést az amerikai International Society for Animal Rights (ISAR, az Nemzetközi Állatjogi Társaság) nevű szervezet indította útjára. A világnap célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésének, a menhelyekről történő örökbefogadásának, a nem kívánt szaporulat megakadályozásának fontosságára.

Az International Society for Animal Rights nevű szervezet által szervezett demonstráció a hontalan állatok világnapján. Forrás: isaronline.org

Magyarországon elsősorban az otthonról elkóborolt, valamint a kidobott kutyák adnak feladatot az önkormányzatoknak, állatvédőknek. A szabályozás szerint ezeket az állatokat az önkormányzatnak kell begyűjtenie, majd két hétig megfigyelés alatt tartania. Ha az eb egészséges és gazdája nem jelentkezik érte, igyekeznek örökbefogadókat találni számára, de ha ez nem sikerül, elaltatás a sorsuk. Sokan talán nem is tudják, hogy a háziállat elhagyása, elűzése bűncselekmény.

Hazánkban 2013 január elseje óta több tízezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, négyhónaposnál idősebb kutyák gazdáit egy kormányrendelet értelmében. A chip beültetése néhány ezer forintos állatorvosi beavatkozás, amely során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet (transzpondert) ültetnek az állat nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbbé teszi a magyar ebállományt, segít az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni.

A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és egy 2015-ös adat szerint közülük több mint százezer kóborol az utcákon.

A kóbor állatokon nálunk is számos alapítvány próbál segíteni menhelyek vagy akár mentőcsapatok működtetésével. Egyik ilyen szervezet például a Fejér Megyei Állatvédők Egyesülete (FEMA), amely mellé most a Vegas online kaszinó játékosai is odaállhatnak: ha a Mega Moolah nevű játékon augusztus 16. és 19. között összejön legalább 50 ezer pörgetés, 500 ezer forinttal támogatják az állatvédőket.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!