Átírja a történelemkönyveket

2019.11.07. 16:32

Mamutcsontokat rejtett a 15 ezer éves verem

A különleges leletekre a mexikói Tultepecbe tervezett szemétlerakó területén bukkantak.

Forrás: Shutterstock

Mamutvadászatra használt 15 ezer éves veremre és 14 mamut csontmaradványaira bukkantak Mexikóban.

A lelet arra utal, hogy a késő pleisztocén földtörténeti korban a mai mexikói főváros területén élt első vadászok és gyűjtögetők emberek jóval szervezettebben dolgoztak, mint azt eddig vélték

közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Eddig a kutatók azt feltételezték, hogy a mára kihalt mamutok példányait akkoriban csak abban az esetben támadták meg, amikor könnyű zsákmányt jelentettek ha például beragadtak egy mocsárba.

A különleges leletekre a Mexikóvárostól 40 kilométerre északra lévő Tultepecbe tervezett szemétlerakó területének kialakítása során bukkantak.

Ekkor találták meg a két 1,7 méter mély és 25 méter átmérőjű, egyenes oldalú vermet, benne a 824 csontot, köztük nyolc koponyát.

A csontok korának megállapítását segítette, hogy a Popocatepetl vulkán mintegy 14 ezer 700 évvel ezelőtti kitöréséből származó, finom porréteget sikerült rajtuk azonosítania a kutatóknak közölte az INAH.

Az új ismeretek megváltoztatják az emberek és a hatalmas testű emlősök közötti interakciókról való gondolkodást

mondta el Pedro Sánchez Nava, az INAH régészeti szakértője.

Mexikó államban korábban is bukkantak mamutmaradványokatra, a régészek úgy vélik, a jövőben is találhatnak még hasonló vermeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!