tradíció és összetartozás

2017.10.25. 08:30

Most már örök nyugalomra lelhet

Ünnepélyes ceremónia keretében kedden visszaadta a leszármazottaknak egy több mint 100 éve meghalt ausztrál őslakos nő maradványait a Hannoveri Állami Múzeum.

Jean-Christophe Verstraete, a representative of the Lama family, Amanda Morley, an Australian government official, and Lynette Wood, the Australian ambassador to Germany and museum director Katja Lembke (L-R) in the State Museum in Hanover, Germany, 24 October 2017. The remains of an Aborigine woman whose bones were transported to the museum from Australia in 1909 have been returned to her ancestors in Australia in a ceremonial hand-over. Photo: Holger Hollemann/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Holger Hollemann

Annak idején egy német bányatulajdonos hozta el engedély nélkül a nő holttestét, amelyet egy háncsból készül koporsóba helyezett, mielőtt visszatért Németországba. 1909-ben ajándékozta a férfi a maradványokat a helyi múzeumnak.

Az őslakosoknak mérhetetlenül fontos őseik maradványainak visszatérése

– hangoztatta az ünnepségen Lynette Wood ausztrál nagykövet.

Az ausztrál kormány 25 éve támogatja, hogy külföldi gyűjteményekből visszakerüljenek az őslakosok maradványai, az életükhöz kötődő tárgyak. Eddig 1475 halott maradványa térhetett vissza Ausztráliába, 52 Németországból.

Borítókép: Az érintettek az ünnepélyes ceremónia keretében a Hannoveri Állami Múzeumban, Németországban.

AFP / DPA / Holger Hollemann

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!