apokaliptikus képek

2021.08.09. 18:30

Másutt lassan megállítják, de Évia szigeten továbbra is tombol az erdőtűz

A második legnagyobb görög szigeten, Évián még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket.

Pefki, 2021. augusztus 8. Erdõtûz lángjai elõl megmentett kutyáját adják át egy helybeli nõnek a görögországi Évia-szigeten fekvõ Pefkiben 2021. augusztus 8-án. A görögországi erdõtüzek a leginkább Évia szigetét sújtják. MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Forrás: MTI / EPA / ANA-MPA

Fotó: Kósztasz Cironisz

Évia kormányzóhelyettese az AFP hírügynökség jelentése szerint azt mondta: a helyzet továbbra is válságos, és az oltáshoz nem áll rendelkezésre elég ember – hivatásos vagy önkéntes tűzoltó – és műszaki eszköz. Már legalább 35 ezer hektárnyi terület égett le, és további több száz ház semmisült meg – tette hozzá.

Vasárnap napközben, az éjszaka és még hétfőn is többtucatnyi embert menekítettek el a szigetről kompokkal. A lakosok azonban a közelben akarnak maradni, így

a kompokon várják ki, amíg visszatérhetnek.

Annyit sikerült elérni Évián, hogy Pefki északi falu legnagyobb része valószínűleg megmenekült – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Szkepaszti, Athéntól 160 kilométerre északra, Évia szigetén
Fotó: Panagiotis Kouros / MTI / EPA / ANA-MPA

Az ország más részein már legalább nem terjednek a tüzek, a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk őket, és bíznak abban, hogy ez így is marad.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban

az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!