Különös temetkezési szokás

2020.04.16. 09:22

Megfejtették a kínai függő koporsók titkát

Megfejtették a kínai függő koporsók elterjedésének titkát: Kínai és thaiföldi kutatók teljes mitokondriális genomelemzést végeztek emberi maradványokból vett mintákon, hogy fényt derítsenek a különös ősi temetkezési szokás rejtélyeire.

Forrás: Shutterstock

Az iScience című tudományos lapban közölt tanulmány szerint

13 dél-kínai és észak-thaiföldi, 660-2500 éves sírhelyből származó 41 emberi maradványból vett mintát vizsgáltak.

A függő sírok szokását alkalmazó hajdani dél-kínai emberek matrilineális (női ágon öröklődő) genetikai sokszínűsége jóval nagyobb volt, mint a hajdani észak-thaiföldi embereké, ami alátámasztja a régészeti bizonyítékok által eddig felállított, a szokás terjedésére vonatkozó elméletet.

Genetikai elemzések, valamint régészeti és történelmi bizonyítékok alapján a kutatók arra jutottak, hogy

a függő koporsók hagyománya a baiyue népig vezethető vissza.

Ez az etnikai csoport Kína északkeleti partvidékén élt mintegy 3600 évvel ezelőtt, innen terjedt el a rítus Északkelet-Ázsiába hozzávetőlegesen kétezer éve.

A különös temetkezési szokás megjelent Dél-Kínában, Északkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében is

fejtette ki Csang Hsziaoming, a tanulmány vezető szerzője, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunming Zoológiai Intézet kutatója.

A szokás széles körben terjedt el, a függő koporsók számos kérdést vetettek fel a szokás terjedésére és eredetéről, a populáció rokoni kapcsolatairól. Tanulmányuk új kérdéssel foglalkozik, a függő koporsókat matrilineális genetikai szempontjából is vizsgálja.

A szakértők kiemelték,

sokkal szisztematikusabb bizonyítékokkal fognak szolgálni nagyobb számú emberi minta vizsgálatával és több tudományágra kiterjedő kutatások segítségével.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!