Vadorzás

2020.04.25. 15:22

Megmérgeztek három védett óriásíbiszt Kambodzsában

Megmérgeztek három védett óriásíbiszt Kambodzsában, ami természetvédők szerint összefügghet a koronavírus-járvány okozta megélhetési gondokkal. A múlt hónapban több mint 100 gólyafiókával végeztek vadorzók.

Forrás: Shutterstock

A Wildlife Conservation Society (WCS) közleménye szerint a kritikusan veszélyeztetett fajhoz tartozó madarakat a húsukért ölték meg egy vadrezervátumban még április 9-én, újabb jeleként annak, hogy a járvány okozta megélhetési problémák miatt elharapózóban van a vadorzás.

Az óriásíbisz kizárólag Kambodzsában fordul elő, ahol kevesebb mint 300 példány él belőle.

A védett madarakat karbofuránnal, az egyik legveszélyesebb növényvédőszerrel mérgezték meg, amely további mérgezést okozhat, ha más állatok vagy emberek szervezetébe kerül mondta el Ken Serey Rotha, a WCS Kambodzsa igazgatója a Phnom Penh Post című lapnak.

Szerinte a megölt íbiszek húsát helyben fogyaszthatták el vagy a piacra vitték eladni.

Márciusban több mint 100 hindugólya-fiókát mészároltak le vadorzók a kambodzsai Prek Toal Ramsarban, Délkelet-Ázsia legnagyobb vízimadártelepén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!