A mentőakciónak egy múzeum is emléket állít

2019.11.01. 10:21

Megnyitják a turisták előtt a thaiföldi barlangot, ahonnan kimentették a gyerekeket

A monszun okozta hirtelen áradások miatt rekedtek bent a fiatal focisták.

Forrás: Lillian Suwanrumpha

Fotó: AFP

November 1-jén megnyílik a látogatók előtt az észak-thaiföldi Tham Luang-barlangrendszer, ahonnan tavaly nyáron kimentették a monszun okozta hirtelen áradások miatt bent rekedt focista gyerekeket

jelentette be szerdán a délkelet-ázsiai ország természeti erőforrásokért és környezetügyért felelős minisztériuma.

A szaktárca nemzeti parkokkal, vadvilággal és növényvédelemmel foglalkozó részlege szerint az elmúlt több mint egy évben a lezárt barlangból eltávolították az összes mentőfelszerelést és a Tham Luang nemzeti park területén is átalakításokat végeztek.

A mentőakciónak egy múzeum is emléket állít, a barlang bejáratánál pedig bronzszobrot állítottak a 38 éves Szaman Kunannak, a thai haditengerészet volt búvárjának, aki életét vesztette a veszélyes mentési művelet során.

A turisták reggel 9 órától délután 16 óra 30 percig járhatják be a barlangot.

A thaiföldi ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük 2018. június 23-án látogatott el a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Luang-Khun Nam Nang Non-barlangba. A hirtelen áradás miatt azonban több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján.

Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok. A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk.

A megmenekült csapat számos tévéműsorban, köztük az amerikai The Ellen Show-ban is megjelent azóta és a történetből több filmes feldolgozás is készül.

Borítókép: mentőalakulat a Tham Luang barlangban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!