izgalmas lelet

2019.02.04. 12:31

Megtalálták Közép-Európa legrégibb faszerkezetes kútját

A régészek Ostrov település közelében, a D35-ös autópálya építésének előkészítő ásatásai közben leltek rá az építményre.

Cseh szakértők az iDnes című prágai hírportállal azt közölték, hogy valószínűleg ez a legrégibb faszerkezetes kút Közép-Európában. „Szakértői vizsgálatok alapján a mai Csehország területén talált legrégibb kútról van szó, ami ráadásul a legrégibb, Európában azonosított faszerkezetes építmény” – nyilatkozott Jaroslav Peska, az olmützi Régészeti Központ igazgatója újságíróknak.

Megjegyezte: az összes eddig ismert hasonló régészeti lelet legalább száz évvel fiatalabb, mint a most talált faszerkezetes kút.

Michal Rybnícek, a brnói Mendelejev Egyetem szakértője szerint a kút négy sarokoszlopára felhasznált tölgyfákat Kr. e. 5259-ben vagy 5258-ban vágták ki, a deszkák anyaga pedig 5255-5226 között kivágott fákból való.

A kút szerkezete tölgyfából készült és négyszögletes alakú. A négy sarokoszlopba minden oldalról hét sor deszkát illesztettek be.

A régészek az egész szerkezetet körülásták, biztosították, majd egészben emelték a felszínre. Csehországban ezt a módszert most alkalmazták első ízben – tette hozzá Jaroslav Peska.

A régészek a környéken több más faszerkezetű kutat is találtak. Tavaly nyáron a szolnoki Damjanich János múzeum régészei jelentették be, hogy Tiszakürt határában egy Kr.e. 5600-5400-ból, vagyis a középső újkőkor elejéről származó faszerkezetes kútra bukkantak. A magyar régészek az M44-es út nyomvonalán egy 7500 éves újkőkori település feltárásán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!