Bulvár

2016.01.09. 17:02

Menyasszonyi ruha zsebbel? Gumicsizmás esküvő?

Szombathely – A letisztultság a divat az asztal- és virágdíszekben. Vannak extrém kivételek és lehetőségek, mint a színes esküvői ruha a menyasszonynak. A trendek java Amerikából érkezik, helyszínt pedig jobb két évre előre lefoglalni. Esküvő kiállításon jártunk a Szombathelyi Képtárban.

Bakos Ágnes

Jórészt párok nézelődtek, érdeklődtek, gyűjtötték a névjegykártyákat a szervezőktől, fotósoktól, virágosoktól az esküvő kiállításon.

2016. július 1-je lesz a nagy nap Fábián Xénia és Mándli Zoltán számára. Mint mondták, az utolsó simításokhoz nézelődtek: meghívót választottak és meglett a gyűrű is. Ötleteket gyűjtöttek a tökéletes esküvőjükhöz. Időben gondolkodtak, és szükség is volt rá.

Szabó Gábor fotósnál nézett körül Fábián Xénia és Mándli Zoltán
Fotó: Unger Tamás

– Tavaly augusztusban mentünk lefoglalni a helyszínt, így kaptuk a július 1-jét. Eredetileg szombati napon szerettünk volna esküdni, de egyetlen szombat sem volt szabad, nem lepődtek volna meg, ha két évre előre foglalunk – mesélte Xénia és Zoltán. Azt mondták, mindenképpen nyári esküvőt szerettek volna, bár szerintük nagyon szép egy téli esketés is.

Dömötör Renáta esküvőszervező is megerősítette: a nyár marad az esküvők ideje, például azért, mert a szabadtéri fotózást szeretik a párok. Gyakorlati szempontokról is beszélt: legkorábban 12 hónappal, legkésőbb harminc nappal be kell jelentkezni a polgári szertartásra, ez utóbbi határidőre nagyon oda kell figyelni, szigorúan veszik. – Persze lehetnek kivételek, de ahhoz jegyzői engedély kell. Oka lehet hitelfelvétel például, vagyis hivatalos ügyintézés, vagy a menyasszony várandóssága.

Gergácz Bence virágkötő a klasszikus fehér tulipánt mutatta, ami örök divat a nagy napon
Fotó: Unger Tamás

Egyébként az esküvő, a lakodalom méretétől függetlenül sokan „leadják" esküvőszervezőnek az intéznivalókat. Olyan párok is vannak, akik csak tanácsadást kérnek a szervezőtől, vagy az esemény egy-egy részét bízzák profira. Az esküvői költségekről Renáta azt mondta, a vendéglátás árai felfelé mennek, miközben a kiegészítők évről évre olcsóbbak. – Például egy nívós, vidéki étteremben 10 ezer forintot is elkérnek egy fő vacsorájáért, az százfős esküvőnél már 1 millió forint, és akkor még díszítésről, meghívókról, ruhákról nem is beszéltünk – mondta a rendezvényszervező.

Az egyre olcsóbban elérhető kiegészítők divatja elsősorban Amerikából érkezik – mint olyan sok mindenben, ebben is a tengeren túlra tekintünk.

Tokaji Nagy Fanni szerint a fehér, az elegáns dizájn az, amit keresnek a díszítéshez. A vintage is divat már egy ideje: nagyon hangulatos akár kisebb, akár nagyobb térben adja az esküvő hátterét. Mutatott színes virágokkal díszített enteriőrt: ott még a gumicsizma is belefér, a menyasszony és a vőlegény lábán is. A laza fiatalok szívesen választanak ilyen rendhagyó díszítést, de nem gyakori.

Meglepő momentumok a virágos standnál is láthatóak voltak: tobozok lógtak mint karácsonyfadíszek. Különös hangulatú, de megnyerő kompozíciót alkotott a virághalommal. Az érdeklődésből és a kínálatból is látszott, hogy a klasszikus fehér csokrokat és asztaldíszeket egyelőre nem szorítja ki semmi a piacról.

Hiába olcsóbb a dizájn, nincs felső határ az árakban a ruháknál.

Németh Csenge Borbála ezen a szombaton nem menyasszonyként, csak modellként öltött magára esküvői ruhát
Fotó: Unger Tamás

Volt a kínálatban ezüsttel kivarrt, csipkés ruhaköltemény, amelyet több mint 300 ezer forintért vehet bérbe a menyasszony a nagy napra.

Fülöp Ramónát egész hölgykoszorú kísérte átnézni a ruhaválasztékot, hiszen a képtárban rendezett esküvő kiállításon nem csak álmodozó párok sorakoztak a standoknál: voltak barátnőcsapattal erősített menyasszonyok is. Óriási a ruhakínálat az idén is. Ramóna is lehet habos, csipkés fehérbe öltözött hercegnő, választhat letisztult, egyenes vonalú ruhát, vagy akár színes ruhakölteményt is ölthet a nagy napra.

Itthon egyelőre nem jellemző, hogy színeset választanak a lányok, főleg a szülői nyomás miatt, márpedig a konzervatív, klasszikus fehér ruhát javasolják az anyák és anyósok – tudtam meg Hérincs Edittől. A szalonjában az olasz minőségre esküszik, egyszerűen azért, mert szerinte Olaszországból jön a divat.

Az látható, hogy az abroncsos ruhákból nagy a kínálat, Edit is megerősítette, hogy a hercegnős menyasszonyi megjelenés divatos. Visszatér a derékban húzott fazon a korábbi ejtett derekú kialakítás után – de minden attól függ, hogy mi áll jól a menyasszonynak.

Mutatta, hogy az anyagban megengedőbb már a menyasszonyi ruha: korábban elképzelhetetlen lett volna két különböző csipkeréteg egymásra illesztése, mára már nem az. Varázslatos a különböző textilek hatása egymáson. S ez még csak a kezdet!

A helyszínen nem, de online megmutatta Edit a jövő évi trendet, persze csak bevállalós menyasszonyoknak. Zsebes menyasszonyi ruhát készített egy olasz tervező. Letisztult, csipke, tüll- vagy gyöngydíszek nélküli, egyszínű anyagból készült a ruhaköltemény – az első látásra láthatatlan zseb adja a pluszt. De ez már a 2017-es év esküvő divatja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!