Új faj

2019.02.09. 09:03

Méteres tüskékkel védte magát a ragadozóktól ez a fura kinézetű dinó

Új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel paleontológusok Argentína déli részén, Patagóniában: a mintegy 140 millió éve élt állat érdekessége, hogy a hátgerincén húzódó tüskéivel oltalmazta magát a ragadozóktól.

Argentine investigator Pablo Gallina poses next to a replica of a "Bajadasaurus pronuspinax", a new long-spined dinosaur found in Patagonia, during its presentation in Buenos Aires, on February 4, 2019. (Photo by Juan MABROMATA / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Juan Mabromata

A szakemberek a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott új fajt bajadasaurus pronuspinaxnak nevezték el, az állatot a dicraeosaurus nemzetségbe sorolták.

Mintegy 140 millió éve élt Argentínának abban a térségében, ahol paleontológusok rendszeresen bukkannak dinoszauruszmaradványokra. Ott találták meg 1993-ban az eddigi legnagyobb ismert szárazföldi húsevő, a giganotosaurus carolinii maradványait is. Ez a gigantosaurus a késő krétakorban élt és valószínűleg bajadasaurusokat is fogyasztott.

A bajadasaurus csontvázának rekonstrukciója a Buenos Aires-i Tudományos Kulturális Központban
Fotó: Juan Mabromata / AFP PHOTO

„Úgy véljük, hogy a bajadasaurus és az amargasaurus cazaui (amely egy másik dicraeosaurus) hátán és nyakán húzódó igen hosszú és éles tüskék arra szolgáltak, hogy elrettentse velük a ragadozókat” – hangoztatta Pablo Gallina, az Argentin Állami Tudományos és Műszaki Központ (CONICET) és a Maimonedes Egyetem kutatója.

Az állat csontvázának rekonstrukcióját a Buenos Aires-i Tudományos Kulturális Központban állították ki.

A szakemberek szerint ezek a tüskék csontszerkezetűek voltak, bőr borította őket, és könnyen eltörtek, hasadtak, ha másik állat által ütés érte őket.

A CONICET közleménye szerint a tüskék a dinoszaurusz testhőmérsékletének szabályozásában is segítettek, és abban is szerepet játszottak, hogy az állat szexuálisan vonzóbb legyen potenciális párja számára. A szakemberek úgy vélik, hogy a tüskék között húsos púpok lehettek, amelyeknek ugyanaz volt a szerepük, mint a teve púpjának.

A bajadasaurus csontváza a valaha talált dicraeosaurus-csontvázak legjobb állapotban fennmaradt példánya.

A bajadasaurus négylábú volt, a szauropodák szélesebb családjának részét képezte, és a mintegy 230 millió éve kezdődött triász földtörténeti időszaktól a mintegy 70 millió éve befejeződött késő krétakorig élt.

Az amargasaurus cazaui a dél-amerikai kontinensen élt 15 millió évvel később, mint a bajadasaurus. Mindkét fajra Neuquen tartományban bukkantak, Buenos Airestől 1200 kilométerre délre.

Borítókép: Pablo Gallina, az Argentin Állami Tudományos és Műszaki Központ (CONICET) és a Maimonedes Egyetem kutatója a bajadasaurus rekonstruált csontvázával a Buenos Aires-i Tudományos Kulturális Központban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!